A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

В Марківській ОТГ відсвяткували масляну

Дата: 28.02.2020 14:46
Кількість переглядів: 1202

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Цей смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.

У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму. Хоча цього року у вигнанні зими не було особливо складних обставин, але ж традиції є традиції. 

Протягом цього тижня на всій території Марківщини тривають народні гуляння – проводи масляної. У райцентрі 28 лютого відбулось святкування театралізованого районного свята «Широка Масляна».

Численний натовп зібрався на площі, адже всі втомилися від похмурих зимових днів й з радістю готові зустрічати весну. На початку свята ведучі переказали щирі вітання жителям громади від селищного голови Марківської об’єднаної територіальної громади Ігоря Дзюби, у форматі вітальної листівки-телеграми.

Святкову атмосферу створювали аматорські колективи району. Вони внесли яскравість і колоритність у свято, розважали гостей веселими піснями та запальними танцями. Великий натовп навколо себе зібрала народна забава, особлива родзинка заходу – «Дістань приз, що на стовпі». Для найменших жителів селища стало справжньою насолодою катання на конях. А тим часом, працівники Марківської селищної ради частували всіх охочих на святі польовою кашею, млинцями та запашним чаєм.

Народне гуляння завершилось вже традиційним спаленням опудала. Вважалося, що разом зі спаленням люди позбавляються від всіх негараздів і напастей, які супроводжували їх у минулому. Попереду – весна, а з нею нові зустрічі й свята, сподівання, надії, задуми. По завершенні виступів творчих колективів усі разом спалили опудало зими та загадали бажання скорішого приходу весни та тепла, а ще миру на нашій рідній Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь