A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Порядок розроблення інструкцій з охорони праці

Дата: 03.06.2020 11:39
Кількість переглядів: 5177

Фото без описуДля підвищення рівня обізнаності з питань охорони праці керівників та посадових осіб підприємств і організацій Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує про основні вимоги порядку складання інструкцій з охорони праці.

Згідно зі статтею 18 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

Відповідно до пунктів 6.4 та 6.5 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15, первинний та повторні інструктажі на робочому місці проводяться за діючими на підприємстві інструкціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці» відповідальність за своєчасне розроблення інструкцій з охорони праці, що діють у межах підприємства, та забезпечення працівників інструкціями покладається на роботодавця.

Інструкція є актом з охорони праці підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності (далі — підприємство), що містить обов’язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони праці при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на всіх робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території підприємства, будівельних майданчиках або в інших місцях, де за дорученням роботодавця чи уповноваженого ним органу (далі — роботодавець) виконуються ці роботи, трудові чи службові обов’язки.

Інструкції розробляються, узгоджуються і затверджуються згідно з Порядком опрацювання і затвердження роботодавцем нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві, затвердженим наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 21.12.1993 № 132, та з урахуванням вимог Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29.01.1998 № 9 (у редакції наказу Міністерства соціальної політики України від 30.03.2017 № 526).Інструкції розробляються (переглядаються) безпосередніми керівниками робіт (начальниками виробництва, цеху, дільниці, відділу, лабораторії та інших підрозділів підприємства), які є відповідальними за своєчасне їх виконання, відповідно до переліку інструкцій, який складається службою охорони праці підприємства за участю керівників підрозділів, служб головних спеціалістів (головного технолога, головного механіка, головного енергетика, головного металурга та інших фахівців), служби організації праці та заробітної плати, та затверджується роботодавцем.

Кожній інструкції присвоюються назва і скорочене позначення (код, порядковий номер), а в назві інструкції стисло вказується, для якої професії або виду робіт вона призначена («Інструкція з охорони праці для електрозварника», «Інструкція з охорони праці під час заготівлі кормів», «Інструкція з охорони праці під час приготування дезінфікувальних розчинів»).

В інструкціях мають бути такі розділи:

— загальні положення;

— вимоги безпеки перед початком роботи;

— вимоги безпеки під час роботи;

— вимоги безпеки після закінчення роботи;

— вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

За необхідності інструкції можуть містити й інші розділи. Матеріали, які доповнюють основну частину інструкцій, ілюструють чи конкретизують її окремі вимоги, можна розмістити в розділі «Додатки». У цьому ж розділі можна навести перелік нормативно-правових актів та актів підприємства з охорони праці, на підставі яких розроблено інструкцію. Інструкція з охорони праці затверджується наказом роботодавця, після чого набирає чинності.

Примірники інструкцій видаються працівникам безпосередніми керівниками робіт під час проведення первинного інструктажу або розміщуються на їх робочих місцях. Повний комплект інструкцій зберігається у паперовому вигляді або на електронних носіях у доступному для працівників місці, визначеному роботодавцем з урахуванням забезпечення простоти та зручності ознайомлення з ними.

Перегляд інструкцій проводиться в строки, передбачені нормативно- правовими актами з охорони праці, на основі яких їх розроблено, але не рідше ніж один раз на 5 років, а для робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, — не рідше ніж один раз на 3 роки.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області наголошує на необхідності розроблення інструкцій з охорони праці на кожному підприємстві і в організації за професіями та видами робіт, регулярному проведенні інструктажів з питань охорони праці задля навчання працівників безпечного виконання робіт.

 

Завідувач сектору профілактики страхових випадків - страховий експерт з охорони праці Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області - Сергій КОВАЛЬОВ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь