A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Особливості виконання вантажно-розвантажувальних робіт вручну

Дата: 21.08.2020 09:21
Кількість переглядів: 6515

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертає увагу керівників та посадових осіб підприємств та організацій на особливості виконання вантажно-розвантажувальних робіт вручну.

Граничні норми підіймання і переміщення важких речей при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт вручну визначені Правилами охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт та Граничними нормами підіймання і переміщення важких речей жінками, що затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.12.1993 № 241 (НПАОП 0.00-1.75-15).

При підійманні та переміщенні вантажів при чергуванні з іншою роботою (до 2-х разів на годину) максимальна маса вантажу, що підіймається, становить для жінок 10 кг, постійно протягом робочої зміни – 7 кг. При цьому, сумарна маса вантажу, який переміщується жінкою протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати: з робочої поверхні – 350 кг, з підлоги – 175 кг (у масу переміщуваного вантажу включається маса тари й упаковки).

Норма переміщення вантажів постійно протягом робочого дня для чоловіків становить 30 кг. двома працівниками. Підйом вантажу з укладанням у штабель вручну не повинен перевищувати 2 м для чоловіків і 1,5 м для жінок. 

Перенесення вручну довгомірних вантажів у виробничих приміщеннях допускається у разі незначного обсягу робіт.

Державні санітарні норми і правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 № 248, встановлюють оптимальні, допустимі та шкідливі умови праці для чоловіків та жінок залежно від маси вантажу, що постійно підіймається та переміщується вручну.

 

Умови праці

Маса вантажу, що постійно підіймається та переміщується вручну, кг

Чоловіки

Жінки

 

Підйом вантажу масою більше 50 кг необхідно виконувати не менше, ніж Оптимальні (легкі)

до 15

до 5

Допустимі (середньої важкості)

до 30

до 7

Шкідливі (важкі)

35 і більше

15 і більше

 

Відповідно до вимог Правил охорони праці на автомобільному транспорті, водіям автомобілів дозволяється за їх згодою виконувати роботи з навантаження і розвантаження вантажів масою (одне місце) не більше 20 кг для чоловіків і 7 кг для жінок. Переміщення вантажів 1-ї категорії (масою менше 30 кг) від складу до місця навантаження або від місця розвантаження до складу може проводитися вручну, якщо відстань по горизонталі не перевищує 25 м.  Як виняток, на нестаціонарних місцях допускається переміщення вручну вантажів із масою до 55 кг (одного місця) двома особами. 

Працівники, задіяні на виконанні вантажно-розвантажувальних робіт, повинні проходити попередній (під час прийняття на роботу) і періодичний (протягом трудової діяльності) медичні огляди один раз на рік відповідно до вимог 6.1.1.1, 6.1.1.2, 6.1.2.1, 6.1.2.2  Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників, встановленого Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23 липня 2007 року за № 846/14113.

До самостійних вантажно-розвантажувальних робіт допускається особа віком не молодше 18 років, яка пройшла відповідний інструктаж з питань охорони праці. Залучені до вантажно-розвантажувальних робіт особи забезпечуються захисними рукавицями, спецодягом та спецвзуттям. У разі переміщення вантажів за ступенем небезпеки 3-ї категорії (пильних) – додатково забезпечуються респіратором та захисними окулярами; ступенем небезпеки 4-ї категорії – гумовими фартухом та рукавицями, а під час виконання робіт у дощову погоду – плащем непромокальним. Особи, залучені до стропування вантажів із використанням вантажопідіймальних механізмів, повинні пройти спеціальне навчання та інструктаж з питань охорони праці.

Вантажно-розвантажувальні роботи з вантажами за ступенем небезпеки 4-ї категорії виконуються за нарядом-допуском із проведенням цільового інструктажу щодо безпечних умов ведення робіт, наявності додаткових засобів індивідуального захисту та під контролем відповідального керівника робіт.

Роботи з антисептованими лісоматеріалами потрібно проводити з використанням засобів індивідуального захисту (брезентові куртки, штани, гумові чоботи, рукавиці). До вантажно-розвантажувальних робіт із пестицидами повинні допускатися особи, які мають відповідний допуск (посвідчення) на право виконання таких робіт, отриманий відповідно до вимог Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.09.1995 № 746.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертає увагу страхувальників та застрахованих осіб на необхідність додержання вимог законодавства під час виконання вантажно-розвантажувальних робіт вручну.  

 

Завідувач сектору профілактики страхових випадків – страховий експерт з охорони праці Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сергій КОВАЛЬОВ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь