Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Про підвищення рівня профілактичної роботи з охорони праці на автомобільному транспорті в зимовий період.

Дата: 29.12.2020 11:48
Кількість переглядів: 528

Фото без описуБіловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертається до керівників підприємств з пропозицією посилити профілактичну роботу з охорони праці з метою запобігання травматизму серед водіїв автотранспортних засобів у зимовий період.

У зимовий період небезпечна праця водіїв ускладнюється погодними умовами. Кількість страхових випадків внаслідок дорожньо-транспортних пригод значно збільшується через ожеледицю, снігопад, туман та інші фактори.

В цей період керівники структурних підрозділів та інженери з охорони праці підприємств, які використовують автотранспорт, повинні забезпечити виконання профілактичних заходів з охорони праці та проводити пропаганду безпечних методів робіт серед водіїв автотранспортних засобів.

Водії автотранспортних засобів повинні проходити навчання, перевірку знань та інструктажі з охорони праці відповідно до вимог «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці» НПАОП 0.00-4.12-05, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15 (із змінами). У зв’язку з підвищеним ризиком травмування в зимовий період через ожеледицю та несприятливі погодні умови, необхідно провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці та надання першої домедичної допомоги при невідкладних станах.

Інструктажі проводяться з використанням інструкцій з охорони праці, які роботодавець розробляє відповідно до «Положення  про розробку інструкцій з охорони праці» НПАОП 0.00-4.15-98, затвердженого наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9  (із змінами).

Попередній (під час прийняття на роботу) і періодичний (протягом трудової діяльності) медичні огляди водіїв повинні проводитися в установлені терміни відповідно до «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246.

Глава XIII «Правил охорони праці на автомобільному транспорті» НПАОП 0.00-1.62-12, затверджених  наказом МНС України від 09.07.2012 № 964, визначає, що водій може виїжджати на лінію тільки після проходження медичного огляду і відповідної відмітки про це у дорожньому листі.

Графік роботи та відпочинку водіїв повинен відповідати нормам «Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів», затвердженого наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 07.06.2010 № 340. Забороняється направляти водія в рейс, якщо він не мав до виїзду відпочинку, передбаченого чинним законодавством України. Тривалість  щоденного  (міжзмінного)  відпочинку   водія протягом  будь-якого двадцятичотиригодинного періоду,  рахуючи від початку робочого дня (зміни),  має бути не  менше  10  послідовних годин. Тривалість  щотижневого  відпочинку  водія  має  бути не менше 45 послідовних годин.

Роботодавець зобов’язаний випускати на лінію технічно справні транспортні засоби, укомплектовані згідно з пунктами 1.12 та 1.13 глави 1 розділу III «Правил охорони праці на автомобільному транспорті» НПАОП 0.00-1.62-12, що підтверджується підписом у дорожньому листі особи, яка відповідальна за випуск автомобіля на лінію, та водія.

Роботодавець перед виїздом зобов’язаний проінформувати водія про умови праці на лінії, місцях вантажно-розвантажувальних робіт та особливості вантажу, що перевозиться.

Під час відправлення в рейс необхідно потурбуватися про підготовку до позаштатних випадків на дорозі - додатково укомплектувати автомобіль лопатою, спеціальними протиковзаючими цепами на колеса.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області наголошує, що рівень травматизму серед водіїв напряму залежить від дотримання ними нормативних актів з охорони праці, а також від особистого ставлення працівників до власного здоров’я та здоров’я оточуючих.

 

Завідувач сектору профілактики страхових випадків — страховий експерт з охорони праці Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сергій КОВАЛЬОВ

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь