A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Безоплатна правова допомога

Дата: 26.02.2021 11:47
Кількість переглядів: 1417

Фото без описуДо Міловського місцевого центру звернулась літня жінка, що опинилась у складній життєвій ситуації. Вона – переселенка з непідконтрольної території, і кілька років тому у неї загинув чоловік. Через це вона втратила основне джерело засобів для життя, бо розмір пенсії її чоловіка був значно більше, ніж розмір мінімальної пенсії, призначеної їй за віком. Засобів на життя не стало вистачати, і  вона звернулась до пенсійного фонду з проханням призначити їй виплати у зв’язку з втратою годувальника.

Але у пенсійному фонді додержувались іншої думки. Щоб призначити такі виплати, треба спочатку довести, що заявниця не тільки отримувала значно меншу пенсію, ніж її чоловік, а ще й те, що вона постійно проживала з ним, та вела спільне господарство. А ці факти необхідно підтверджувати документально. Але підтвердження (довідки), видані на непідконтрольній території, на думку інспектора пенсійного фонду, не мають юридичного значення через нелегітимність влади, що їх видає. До того ж, чоловік загинув ще у 2015 році, а звернулась жінка тільки у 2019 році. А якщо вона якось обходилась лише власною пенсією кілька років, то, може, обійдеться і далі?

Таким чином малозабезпечена пенсіонерка, залишивши своє домоволодіння на непідконтрольній території  та  знаходячись на місці тимчасової реєстрації, не маючі власного житла по цю сторону лінії зіткнення, опинилась у безпорадній ситуації, бо жити як переселенці  їй нема на що, а повернутись додому на непідконтрольну територію загрожує втратою навіть тієї мізерної пенсії, що вона отримує.

Як переселенка, вона за Законом мала право на безоплатне представництво інтересів в суді, якщо звернеться до нього через представництво від безоплатної правової допомоги. В Міловському місцевому центрі, до якого вона звернулась, її справою зайнявся досвідчений юрист із стажем, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Сергій Бабанін, який вже мав подібні успішні справи. Він склав звернення до Міловського районного суду, та представляв інтереси клієнтки на засіданні, без неї. До засідання він підготував всі матеріали, що обґрунтовували вимоги заявниці, включаючи довідки з непідконтрольної території.

Суд взяв до уваги ці довідки разом з іншими підтверджуючими матеріалами по справі, посилаючись на те, що визнання документів, виданих нелегітимною владою,  ані яким чином не легітимізує таку владу, а якщо визнавати недійсними всі документи, видані на окупованій території, то це порушить права заявниці і позначатиме повне нехтування всіма правами мешканців непідконтрольних територій. Ця позиція узгоджується з практикою Міжнародного суду ООН щодо так званих «намібійськіх винятків», ЄСПЛ, Верховного Суду та постанов Верховної ради України і КМУ. Це рішення також враховує  Закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Виходячи з цього, Міловський районний суд вирішив задовольнити вимоги заявниці та зобов’язати пенсійний фонд виплачувати їй допомогу, пов’язану з втратою годувальника.

Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутись за юридичною допомогою до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел.:  (06465)2-29-49,   099 460 93 68,   098 446 26 91,

чи на «гарячу» лінію системи БПД:  0800 213 103.

Це безоплатно, оперативно та професійно.

Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь