A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Юристка Міловського центру добилась скасування штрафу клєнтки

Дата: 17.05.2021 09:51
Кількість переглядів: 385

До Міловського місцевого центру звернулась жителька непідконтрольної території з проханням допомогти у складній ситуації. Вона перетинала державний кордон з Росії в Україну, та на пункті пропуску її визнали правопорушницею: вона залишила непідконтрольну територію через пункт пропуску з Росією, (з метою звідти вже потрапити в Україну), що є правопорушенням, за яке передбачено штраф у розмірі 1700 грн.

Місцевий центр призначив заявниці юриста для відстоювання своїх прав в суді. Справою займалась юристка відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Оксана Чумак. Вона склала позовну заяву до суду, в якій просила скасувати накладене адміністративне стягнення через чисельні порушення, допущені відносно позивачки:

  • перед складанням постанови про адмін. стягнення заявниці не надали часу для звернення за правовою допомогою;
  • заявниці не пояснили її права;
  • зміст постанови не проголошували;
  • не врахували пояснення заявниці;
  • свою вину жінка визнала вимушено, бо якщо б не визнала, її не пропустили на територію України.

Відповідач (посадова особа-працівник пункту пропуску) подав до суду відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що порушниця сама пояснювала про свою можливість виїхати з окупованої території у законний спосіб, але чомусь не скористалась ним. Заперечень ніяких не виказувала, від правової допомоги відмовилась сама, а права їй було роз’яснено під підпис.

Суд розглянув матеріали справи та з’ясував, що позивачка – громадянка України –  давала письмове пояснення про те, що вона дійсно перед в’їздом на територію України потрапила у РФ з непідконтрольної території, чим порушила закон та не оспорює накладене адміністративне стягнення (штраф). Також позивачка підписалась під своїми правами і обов’язками в письмовій формі, та підписала заяву про відмову від надання правової допомоги.

Однак те, що позивачка раніше визнала свою вину у письмовій формі (про що підписалась), спростовується фактом її звернення до суду з даним позовом.

Правомірність рішення про штраф у адміністративній справі повинен доводити саме відповідач, але єдиним доказом правопорушення є визнання заявницею своєї вини, і посадова особа-службовець зробив висновок про правопорушення, виходячи тільки з цього факту. Однак, визнання особою вини не може бути достатнім доказом у такому разі. У своїй аргументації суд опирався на аналогічну постанову Верховного суду від 08.07.2020 у справі №117/525/17.

Таким чином, суд вирішив, що відповідач не надав належних доказів скоєння адмін. правопорушення , і  задовольнив позов заявниці до службовця прикордонної служби. Постанову про штраф було скасовано, а справу про адмін. правопорушення – закрито.  Також суд зобов’язав стягнути з відповідного прикордонного загону на користь заявниці кошти, які вона витратила на судовий збір.

Якщо Ви вважаєте свої права порушеними, Ви можете звернутись до нас за роз'ясненням та захистом своїх прав особисто, чи за телефонами (06465) 2-29-49 або 099 640 93 68. Це безоплатно, оперативно та професійно.
Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь