A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Юрист БПД допомогла пенсіонеру не платити грабіжницький борг

Дата: 14.06.2021 13:24
Кількість переглядів: 408

Фото без описуЯк відібрати у пенсіонера майже 100 тисяч гривень?  Це можливо, якщо є знання механізмів певної недосконалості законів та немає і краплі совісті. У цьому на власному досвіді переконався один військовий пенсіонер із Луганська, учасник бойових дій.

Все почалося з того, що у 2013 році він взяв кредит на 30 тисяч в банку (це було Луганське відділення «Дочірний банк Сбербанк Росії»).

Після кількох внесків по кредиту, в Луганську почались відомі події, під час яких банк перестав існувати в Україні. Пенсіонер не відмовлявся від сплат, але не знав, куди платити таким чином, щоб пізніше не виявилось, що він повертав борги «не тим».  Він планував згодом переїхати на підконтрольну територію, де з’ясувати правонаступника банку, або дочекатись відновлення роботи банку, та розраховуватись вже з ним у законний спосіб.

Але справа з переїздом затягнулась, і ситуацією скористалось товариство з обмеженою відповідальністю «Росвен Інвест Україна». Воно, як правонаступник банку, нарахувало пенсіонерові таку заборгованість, що сплатити її міг хіба що мільйонер! Борг по кредиту та несплаченим відсоткам склав  у сумі понад 97 тисяч гривень. Про таку суму боржник дізнався з повідомлення, що одержав на свою фактичну адресу на початку 2020 року. Але з повідомленням не надійшло документів, що підтверджували б правонаступність кредитора.

В червні він одержав ще одне повідомлення про борг, в якому була зазначена вже інша сума – 93 тисячі, що поставило законність вимог кредитора під ще більший сумнів. І тільки восени пенсіонер отримав зменшену пенсію.

Чому так сталося?  Якщо боржник не став сплачувати борг добровільно, то треба його примусити! Отже, ТОВ «Росвен Інвест Україна» звернулось до приватного київського нотаріуса для вчинення виконавчого напису, тобто з наміром діяти нібито за законом, але так, щоб про це не дізнався боржник. Тому повідомлення про виконавчий напис приватний виконавець надіслав боржнику на адресу у Києві, де боржник ніколи не проживав. А якщо боржник не мав поняття про такі дії, то й перешкодити їм не міг, а про все дізнався тільки коли почалися відрахування з пенсії. Остаточно схема «порівняно чесного відбирання грошей» була висвітлена у пенсійному фонді, до якого пенсіонер подзвонив для з’ясування причини відрахувань. Тому чоловік звернувся за справедливістю до Міловського місцевого центру.

Як учасник бойових дій, він мав право на безоплатне представництво своїх інтересів в суді, і центр призначив для ведення справи досвідченого юриста Оксану Чумак.

Справа була складною. Юрист склала до суду кілька клопотань, і всі вони були задоволені.

Міловський районний суд розглянув надані юристом документи по справі, з яких стало зрозуміло, що:

  • Приватний нотаріус не мала права вчиняти виконавчий напис, оскільки нею не була перевірена безспірність суми щодо боргових вимог кредитора;
  • Приватний виконавець надіслав боржнику повідомлення про виконавчий напис на адресу, що завідомо відрізняється від фактичної адреси проживання боржника;
  • Назва банку в документах, що надав кредитор, відрізняється у різних місцях: у договорі про правонаступництво банк мав назву АТ «СБЕРБАНК», а у кредитному договорі боржника – «Дочірній банк Сбербанку Росії» (скорочено АТ «Сбербанк Росії»).

Отже, якщо боржник не був повідомлений про виконавчий напис, а нотаріус не мала права вчиняти виконавчий напис, то суд мав всі підстави для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. Додатково кредитору було призначено штраф за невиконання вимог суду надати докази по справі. Штраф також був призначений і приватному виконавцю.

Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутись за юридичною допомогою до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06465) 2-29-49, (06466) 9-12-78 (Біловодське бюро), (06472) 2-14-54 (Станиця Луганська),  чи на «гарячу» лінію системи 0800 213 103. Це безоплатно, оперативно та професійно.
Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь