A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Порадьтеся з юристом

Дата: 14.06.2021 09:25
Кількість переглядів: 361

Фото без описуДо Міловського місцевого центру звернувся звільнений військовослужбовець з правовим питанням: військова частина, в якій він проходив контрактну службу, не нарахувала та не виплатила йому грошову компенсацію за невикористану додаткову відпустку за три роки, що повинна була зробити після його звільнення. Перемови з колишнім роботодавцем результатів не принесли, тому залишилось тільки відстоювати свої права в судовому порядку.

Як учасник бойових дій, він відносився до пільгових категорій, які зазначені у ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», та мав право на безоплатне представництво своїх інтересів в суді, якщо звернутись до будь якого місцевого центру чи бюро безоплатної правової допомоги. У Міловському місцевому центрі для захисту інтересів в суді йому призначили досвідчену юристку Оксану Чумак, яка вже не одноразово успішно вирішувала справи своїх клієнтів в суді.

З матеріалів справи суд встановив, що на момент звільнення у військовослужбовця повинна бути компенсація за додаткові відпустки за 4 роки, сумарно 56 днів, але ця компенсація йому виплачена не була.

Суд вивчив матеріали справи та прийшов до висновку, що спірні правовідносини виникли у так званий особливий період «часткової мобілізації», в який з моменту його оголошення до припинення військовослужбовцям припиняється надання додаткових відпусток (Законом це, справді, передбачено). Але той самий закон ніяк не заперечує нараховувати компенсацію за невикористані дні відпустки у разі звільнення контрактного військовослужбовця. Тобто, припинення надання відпусток на час особливого періоду ніяк не означає припинення права на відпустку, як таке. Тому після закінчення особливого періоду можна брати чи відпустку, чи грошову компенсацію за неї. У випадку з заявником відпустка не була використана через звільнення, і відповідно до п. 14 ст. 10-1 Закону № 2011-ХІІ (абз. 1 та 2) у рік його звільнення, у разі невикористання ним щорічної основної або додаткової відпустки, йому повинна бути виплачена грошова компенсація за всі невикористані дні.

Також відповідач від військової частини стверджував, що військовослужбовець втратив можливість на компенсацію через те, що не подавав відповідний рапорт. Але, на думку суду, відсутність волевиявлення через рапорт не може позбавити заявника відповідних прав. Відхилив суд і посилання відповідача на роз’яснення Департаменту фінансів від 04.10.2019 №248/7096: це "роз’яснення" не є нормативно-правовим актом та джерелом права, і в цьому випадку значення не має. У своєму рішенні суд додержувався принципу верховенства права, та правової позиції Верховного Суду в аналогічному рішенні від 16.05.2019 у справі № 620/4218/18.

Опираючись на це, суд вирішив повністю задовольнити вимоги заявника, та признав бездіяльність відповідача протиправною.

Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутись за юридичною допомогою до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06465) 2-29-49, (06466) 9-12-78 (Біловодське бюро), чи на «гарячу» лінію системи 0800 213 103. Це безоплатно, оперативно та професійно.

Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь