A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Вимоги безпеки під час гасіння лісових пожеж.

Дата: 21.07.2021 07:47
Кількість переглядів: 1399

Фото без описуКожного літа, коли температура повітря досягає високих позначок, одним з актуальних питань є охорона лісових масивів від пожежі. В даних умовах робітники лісових господарств разом з бригадами Міністерством надзвичайних ситуацій України застосовують спільні профілактичні заходи оперативного виявлення і ліквідації лісових пожеж на території лісогосподарських підприємств.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує керівників та працівників лісогосподарських підприємств про вимоги безпеки під час боротьбі з лісовими пожежами.

Забезпечення пожежної безпеки покладається на керівників лісогосподарських підприємств.  Вони визначають обов’язки посадових осіб щодо забезпечення пожежної безпеки у лісовому фонді, призначають відповідальних за окремі ділянки.

До робіт з гасіння верхових лісових пожеж залучають чоловіків віком від 18 до 60 років, які завчасно пройшли медичний огляд. Не дозволяється залучати до гасіння лісових пожеж працівників, які перебувають в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Керівники лісопожежних станцій та інших лісопожежних підрозділів та служб, посадові особи та спеціалісти, які направляють працівників на гасіння лісових пожеж, зобов’язані забезпечити працівників спецодягом, спецвзуттям (чоботи, які повинні мати вогнестійку підошву), захисними касками, респіраторами чи спеціально обладнаними протигазами та індивідуальними медичними пакетами, справним пожежним інвентарем.

Під час організації гасіння лісової пожежі на місцевості необхідно дотримуватись вимог пункту 11.2 «Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості», затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 13.07.2005  № 119.

Перед початком робіт з гасіння лісової пожежі необхідно:

  • провести розміщення лісопожежних груп, окремих команд  та технічних засобів відповідно до особливостей пожежі,  уточнити способи і тактику її безпечного гасіння;
  • інформувати працівників про вимоги безпеки, яких їм необхідно дотримуватись при гасінні пожежі, беручи до уваги її особливості і ситуації, які можуть виникнути;
  • указати шляхи відходу в безпечні місця на випадок  виникнення загрози працівникам,  залученим до боротьби з пожежею,  встановити спеціальні сигнали для відходу і довести до відома підлеглих;
  • підібрати та  вказати  працівникам  місця  ночівлі у випадках затяжного гасіння пожежі;
  • призначити провідників з числа працівників,  які добре знають місцевість,  на випадок  необхідності  відведення  працівників  до безпечних, не знайомих для них місць.

Не дозволяється робота лісопожежних технічних засобів, які не обладнані сигнальними пристроями та контрольно-вимірювальною апаратурою, не мають захисних огороджень кабіни оператора.

Керівник гасіння лісової пожежі та його заступник мають періодично перевіряти наявність працівників, які беруть участь у гасінні пожежі. За відсутності кого-небудь із них необхідно організувати пошуки.

Під час грози роботи з гасіння лісової пожежі забороняються. Забороняється ховатися від грози під окремо стоячими деревами, притулятися до опор ліній електромережі, зв’язку, торкатися до виводів антени.

Після закінчення робіт з гасіння лісової пожежі керівнику гасіння потрібно зібрати всіх працівників, які брали участь у них, і перевірити наявність всіх за списками.

Найчастіше пожежі відбувається через недбалість людей, тому слід нагадати, що статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачені покарання за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, а саме:

  • накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  •  накладення штрафу на посадових осіб від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області попереджує, що лісові пожежі вкрай небезпечні.

Будьте відповідальними щодо свого здоров’я та оточуючих вас людей!

 

 

 

Страховий експерт з охорони праці сектору профілактики страхових випадків Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сокирка О.І


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь