A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Податкова соціальна пільга: особливості застосування

Дата: 26.08.2021 12:37
Кількість переглядів: 714

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли про основні моменти застосування податкової соціальної пільги.

Податкова соціальна пільга – це сума, на яку працівник, як платник податку на доходи фізичних осіб, має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати від одного роботодавця.

Така пільга застосовується до місячного доходу: заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо її розмір не перевищує суми прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня звітного року, помножену на 1,4 та округлену до найближчих 10 гривень.

Наприклад, станом на 1 січня 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить – 2270 грн. Отже, розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, впродовж цього року становить: 2270 грн × 1,4 = 3178, в заокругленому розмірі становить 3180 грн.

Кожен працівник, розмір доходів якого не перевищує 3180 гривень, має право на застосування загальної податкової соціальної пільги (далі – ПСП), розмір якої становить 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи.

В 2021 році пільга становить: 2270 грн х 50% = 1135 грн. Тобто, 3180 грн (заробітна плата) – 1135 грн (ПСП) = 2045 грн – саме з цієї суми буде відраховуватись податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).

ПСП застосовується лише до заробітної плати отриманої від одного роботодавця та не стосується інших доходів (до прикладу, стипендії чи  доходів від підприємницької діяльності).

Оскільки, з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата становить 6000 грн, тому фактично застосувати податкову соціальну пільгу можна не багатьом працівникам. За виключенням, до прикладу, тих, хто працює на неповний робочий день і через це розмір доходу буде меншим, ніж 3180 грн.

Головне управління ДПС у Луганській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь