A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Суд скасував штраф переселенці за неправильне перетинання кордону

Дата: 18.10.2021 15:17
Кількість переглядів: 953

Фото без описуЖінка похилого віку їхала із Луганська до Станиці Луганської. Службовець пункту пропуску звернув увагу на те, що до Луганська вона дісталась не через цей пункт, а з території Російської Федерації, що жінка й підтвердила. Службовець угледів в цьому склад адміністративного правопорушення, за яке передбачено адміністративне стягнення у вигляді штрафу розміром 1700 гривень, та виписав «постанову про накладення адміністративного стягнення».

Жінка вважала, що штраф є незаконним: вона була впевнена, що документи адміністративного провадження були складені з порушеннями, обставини справи не з'ясовані, право на захист – у тому числі, право на правову допомогу – не надано, і взагалі немає ніяких доказів того, що вона перетнула державний кордон саме у той спосіб, що ставився їй у провину. Тому вона звернулась до Міловського місцевого центру за безоплатною правовою допомогою, який для захисту її інтересів в суді призначив досвідченого юриста Оксану Чумак.

Станично-Луганський суд дослідив матеріали справи та з'ясував, що позивачка дійсно залишила країну через пункт пропуску "Мілове" й відбула до Російської Федерації (що підтверджується записом у відповідній базі даних), після чого, зі слів самої позивачки, вона в'їхала до тимчасово окупованої території України в районі населеного пункту Ізварине, де ніякого контролю перетинання кордону державною прикордонною службою не здійснюється.

У ст. 255 КупАП зазначено, що докази здійснення правопорушення повинна збирати саме уповноважена особа, що писала протокол (у цьому випадку – службовець ДПС), а в ст. 251 цього ж кодексу докладно перераховані види доказів, якими можна скористатись для складання постанови про правопорушення. Єдиним доказом, що можна використати як підставу для притягнення до відповідальності, були слова самої позивачки, але тільки її слів недостатньо, а факт її звернення з позовом про скасування штрафу суд розцінив як її відмову від визнання своєї провини.

Таким чином, Станично-Луганський суд прийшов до висновку про недостатність доказів  порушення "Порядку в'їзду" та повністю задовольнив позовну заяву, а постанову про штраф скасував. Судовий збір суд стягнув з Державної прикордонної служби.

Коментар юриста Оксани Чумак: «Я раджу, перш за все, дотримуватися правил перетинання кордону з непідконтрольних територій відповідно до “Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї”, затвердженого Постановою КМУ від 4 червня 2015 р. № 367, та не порушати встановлені правила. Це найкращий спосіб уникнути зайвих штрафів та клопіт. Але якщо наявна ситуація, коли це неможливо (наприклад, у разі карантинних обмежень чи блокування з боку іншої сторони, а в’їзд-виїзд потрібно здійснити негайно – скажімо, до лікарні за життєвою необхідністю), то потрібно вимагати складання протоколу, в якому буде задокументовано невизнання своєї провини, після чого звертатись до юриста безоплатної правової допомоги для з’ясування оптимального рішення цієї ситуації та захисту Ваших прав».

Якщо Ви вважаєте свої права порушеними, звертайтесь за правовою допомогою до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефонами

— у Біловодському бюро: (06466) 9-12-78,

— у Станично-Луганському бюро: (06472) 2-14-54

— у Міловському місцевому центрі: (06465) 2-29-49, 099 640 9368 та 098 446 2691.

Це безоплатно, оперативно та професійно.

Всі послуги наших юристів є безкоштовними, їх оплачує держава.

Справа в реєстрі судових рішень: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99533324


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь