A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

З нагоди 35-ї річниці зведення саркофага над ЧАЕС

Дата: 14.12.2021 11:25
Кількість переглядів: 714

Фото без описуПам'ять загиблих ліквідаторів чорнобильської катастрофи вшанували сьогодні, 14 грудня, покладанням квітів до пам'ятника жертвам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у Марківській громаді.

Відповідно до Указу Президента, починаючи з 2006 року цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя зумів зупинити ядерного монстра. Обрана дата була не випадково, адже саме цього дня 35 років тому відбулася здача в експлуатацію об’єкта «Укриття» – саркофага, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор припинив бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

В поточному році ми відзначаємо 35-ті роковини від дня катастрофи планетарного масштабу. Від 26 квітня 1986 року – дня, який назавжди змінив історію Чорнобильської АЕС, змінив ставлення до використання мирного атома, змінив долі тисяч людей.

Фото без опису

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незагоєною раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ. Ціною свого життя і здоров’я під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

Сьогодні ми схиляємо голови перед подвигом учасників тих буремних подій, хто усвідомлено й жертовно віддав своє життя, виконавши найвищий обов'язок перед рідною землею і перед рідним народом – зупинив ескалацію катастрофи, унеможливив її переростання у глобальний винищувальний смерч для всієї України, інших народів сусідніх і не сусідніх держав. Пам’ять тих, чиї душі відлетіли у вічність, вшанували хвилиною мовчання.

Фото без опису

Щиро дякуємо ліквідаторам наслідків катастрофи на ЧАЕС. Їхній подвиг є яскравим свідченням того, що лише ми самі спроможні відвести біду від нашого дому, від кожного мешканця нашої землі і наших нащадків.

Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь