A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Удосконалення податкового законодавства та дотримання принципу справедливості оподаткування

Дата: 03.02.2022 13:42
Кількість переглядів: 546

Про це розповіла заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Людмила Хворостян.

За її словами, Законом України від 03.06.2021 № 1525-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» забезпечено справедливі умови оподаткування для національних та міжнародних компаній нерезидентів, які надають електронні послуги на території України, та створення сприятливих умов ефективного та необтяжливого адміністрування для бізнесу й держави процедур, пов’язаних зі сплатою податку.

Цим Законом запроваджується оподаткування ПДВ операцій із постачання електронних послуг, які надаються компаніями-нерезидентами кінцевим споживачам в Україні.

Людмила Хворостян поінформувала, що починаючи з 1 січня 2022 року компанії-нерезиденти, у яких обсяг постачання електронних послуг кінцевим споживачам в Україні у 2021 році перевищить 1 мільйон гривень, мають зареєструватися платниками ПДВ за спеціальною процедурою, подавати спрощену звітність із ПДВ та сплачувати український 20-відсотковий ПДВ з вартості електронних послуг, поставлених на користь кінцевих споживачів в Україні. Оскільки Закон №1525 орієнтований на нерезидентів України, то звітність може готуватися англійською мовою, а податкові зобов’язання з ПДВ – сплачуватися в доларах США або євро.

Нормами Закону № 1525 введено визначення «електронних послуг», ключовими ознаками яких є надання послуг через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, а також визначено кінцевих споживачів – такими вважаються фізичні особи, у тому числі й ті, які зареєстровані фізичними особами-підприємцями без реєстрації платниками ПДВ.

Таким чином, починаючи з 1 січня 2022 року будь-яка поставка так званих «електронних послуг» на користь фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що не є платниками ПДВ, буде оподатковуватися українським 20-відсотковим ПДВ.

Крім того, з 01.01.2022 виключено підпункт 141.4.6 Податкового кодексу України. Тобто, відповідно до підпункту 2 пункту 11 розділу І Закону № 1525 резиденти, у тому числі фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, або суб'єкти господарювання (юридичні особи чи фізичні особи - підприємці), які обрали спрощену систему оподаткування, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати з 01.01.2022 не сплачують податок за ставкою 20 відсотків суми таких виплат за власний рахунок.

«Запровадження Закону № 1525 забезпечить єдиний підхід до оподаткування послуг, що надають як резиденти, так і особи – нерезиденти на митній території України. Введення новацій сприятиме додатковим надходженням до бюджету», - зазначила заступник начальника податкової регіону.

Головне управління ДПС у Луганській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь