A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Пам’ятка про COVID-19.

Дата: 23.09.2020 16:32
Кількість переглядів: 2929

Фото без описуБіловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області у зв’язку з ситуацією, яка існує в усьому світі, пов’язаної з поширенням пандемії COVID-19 звертається до всіх роботодавців, керівників та працівників із метою посилення реагування на COVID-19 та покращення готовності до неї.

COVID-19 - це інфекційна хвороба, яка вперше виявлена у людини в грудні 2019 року в місті Ухань, Центральний Китай. Хвороба почалася як спалах, що розвинувся у пандемію. Причиною хвороби став коронавірус SARS-CoV-2, циркуляція якого в людській популяції була до грудня                          2019 року невідомою.

З метою протидії поширення цієї хвороби необхідно з великою відповідальністю підходити до дотримання санітарно-гігієнічних норм.

Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхом, вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини. Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці), після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальних шляхів хворого чи інфікованого. Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

Якщо з’явились симптоми COVID-19 (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура тощо) негайно зверніться за медичною допомогою та повідомте свого сімейного лікаря про коло свого спілкування. Якщо вам рекомендована самоізоляція, або ви самостійно прийняли рішення про самоізоляцію, вона повинна тривати не менше ніж 14 днів із дати початку випадку, який став причиною самоізоляції. Самоізоляція потрібна для тих, хто очікує результати тесту на коронавірус, близько контактував з особами, що захворіли на COVID-19, або нещодавно повернувся із країн, де зафіксовано новий коронавірус (навіть якщо відсутні симптоми).

Відповідно до рекомендацій МОЗ і ВООЗ співробітника, у якого виявили симптоми ГРЗ, або який доглядає за хворим членом сім’ї необхідно, за можливістю, перевести на виконання роботи дистанційно або надати відпустку.

Зважаючи на поширення випадків захворювання на коронавірус COVID-19 в Україні та відсутність у деяких підприємств можливості перейти на дистанційну роботу, відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII  роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці безпечні умови праці та забезпечити необхідні профілактичні заходи відповідно до обставин, що змінюються. Роботодавець розроблює та запроваджує профілактичні заходи для запобігання поширенню COVID-19 на підприємстві. Запорукою ознайомлення всіх працівників з розробленими заходами профілактики буде проведення позапланового інструктажу з охорони праці. Відповідно до пункту 6.6 НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», що затверджене наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 р. № 15 зі змінами, та Переліку робіт з підвищеною небезпекою, обсяг і зміст позапланового інструктажу визначається в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили його проведення. Причиною проведення позапланового інструктажу може стати наказ роботодавця по підприємству «Про проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків коронавірусу COVID-19» із впровадженням заходів для профілактики захворювання (дотримання особистої гігієни та застосування засобів захисту: медичних масок, респіраторів, рукавичок тощо).

Для запобігання розповсюдження COVID-19 на підприємстві роботодавець  має вжити наступні заходи: забезпечити (за можливості) моніторинг стану здоров’я працівників на наявність симптомів захворювання у вигляді підвищення температури тіла, необхідну кількість миючих та антисептичних засобів для рук працівників та захисних медичних масок, регулярне провітрювання приміщень та вологе прибирання; щоденну дезінфекцію обладнання та робочої зони.

В свою чергу, працівники зобов’язані дотримуватись маскового режиму - носити захисну маску, коли знаходяться поряд з іншими людьми. Дотримуватись правил гігієни під час кашлю чи чхання. Прикривати рот і ніс тканиною чи серветкою під час кашлю чи чхання. Викидати використані засоби в окремий контейнер для сміття. Після цього помити руки з милом і/або обробити дезінфікуючим засобом. Мити руки з милом протягом 40 секунд. Якщо такої можливості немає, слід обробляти руки дезінфікуючими засобами.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області сподівається, що спільними зусиллями, при відповідальному відношенню до себе та оточуючих, знизиться рівень кількості захворілих на COVID-19.

Страховий експерт з охорони праці сектору профілактики страхових випадків Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сокирка О.І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь