A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Правила охорони праці під час робіт на деревообробних верстатах.

Дата: 25.09.2020 11:42
Кількість переглядів: 5096

Фото без описуБіловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області, зважаючи на постійне зростання кількості підприємств, які працюють в сфері обробки деревини, інформує роботодавців та працівників щодо правил охорони праці під час робіт на деревообробних верстатах.

Організація та виконання робіт на деревообробній дільниці повинні відповідати «Правилам охорони праці в деревообробній промисловості» (НПАОП 20.0-1.02-05), затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України від 31.01.2005р. № 20. Технологічні процеси (роботи) деревообробних виробництв мають бути організовані відповідно до вимог «Правил пожежної безпеки в Україні», затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014р. № 1417. Працівники, які залучаються до робіт на деревообробних санках, повинні забезпечуватися спецодягом та засобами індивідуального захисту у відповідності до «Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту для працівників деревообробної промисловості» (НПАОП 20.0-3.10-05), затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України від  31.01.2005р. № 19.

До робіт на деревообробних верстатах допускаються працівники, яким виповнилося 18 років і яки пройшли навчання, перевірку знань та всі види інструктажів у відповідності до «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці» (НПАОП 0.00-4.12-05), затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005р. № 15. Працівники, які  допускаються  до  виконання  робіт виробничих процесах  деревообробної  промисловості,  повинні  мати повідну  професійну  підготовку  та відповідати фізіологічним і психофізіологічним особливостям робіт, які ними виконуються, а також працівники, які виконують роботи з важкими, шкідливими
та небезпечними умовами  праці або такі, де є потреба у професійному доборі, мають проходити  за  рахунок  роботодавця попередній (при  прийнятті  на  роботу) і  періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди.

Усі види робіт мають здійснюватися на відповідному технологічному обладнанні та відповідно до його паспортних даних, згідно із затвердженими регламентами (інструкціями, технологічними картами тощо), в яких передбачені заходи, що запобігають дії на працівників шкідливих і небезпечних чинників. Робочі місця, на яких можливе виділення токсичних, вибухопожежо-небезпечних речовин, мають бути обладнані уловлювачами, укриттями з місцевими відсмоктувачами.

Різальний інструмент деревообробних верстатів повинен бути підготовлений до роботи і експлуатуватися відповідно до вимог технологічних режимів підготовки інструментів. Під час виникнення аварійної ситуації повинна бути передбачена автоматична світлова або звукова сигналізація, за сигналом якої працівники виконують приписні розпорядження.

Верстати, при роботі на яких виділяються шкідливі речовини, повинні працювати з увімкненою місцевою вентиляцією.

Верстати повинні приводитись у дію та обслуговуватись тільки тими особами, за якими вони закріплені.

Працювати на несправних верстатах, а також на верстатах з несправним або погано закріпленим огородженням забороняється.

Робоче місце верстатника повинно завжди утримуватися в чистоті і не захаращуватися виробами та матеріалами. Перед початком роботи на верстаті необхідно перевірити справність і наявність усіх огороджень і пристроїв, надійність закріплення різального інструменту, а також випробувати верстат на холостому ходу. Вимкнення верстата обов’язкове: у разі припи­нення подання струму; при зміні робочого інструменту, закріпленні або встановленні деталі, що обробляється, знятті її з верстата, а також при ремонті, чищенні та змащенні верстата, прибиранні стружки.

Вироби, що оброблюються на верстатах, повинні бути міцно і надійно закріплені.

 Кожний  верстат   повинен  бути  обладнаний  надійним  гальмовим пристроєм,  який  забезпечує  зупинку  верстата протягом 2 -  6  с  з  моменту  виключення  двигуна.  Гальмо  повинне  бути зблоковане  з  пусковим пристроєм так,  щоб запобігати гальмуванню під час роботи двигуна.

При залишенні робочого місця (навіть короткочасно) верстатник повинен виключити верстат. Приступати до обробки матеріалу на верстаті можна тільки після того, як вал з різальним інструментом набере максимальну швидкість обертання.

У випадку самочинної зупинки різального інструменту верстата, коли оброблювана заготовка знаходиться під огородженням, необхідно виключити верстат і тільки після цього підняти огородження і усунути несправність.

Маятникова пилка повинна мати плаваючі огородження, що закривають її зуби.

Фугувальні верстати повинні бути обладнані огородженням ножового вала, що автоматично відкриває ножову щілину на ширину оброблюваної деталі. При обробці на фугувальному верстаті матеріалу довжиною до 400 мм, шириною до 50 мм або товщиною до 30 мм, а також при допилюванні необхідно застосовувати штовхачі, при їх використанні обидві руки верстатника повинні знаходитись на штовхачі. Забороняється зупиняти верстат шляхом натискання куском матеріалу на диск.

Круглопиляльні верстати повинні мати металевий кожух, що закриває диск пилки і автоматично підіймається при поданні матеріалу, а також розклинюючий ніж або диск, який перешкоджає зворотному виходу матеріалу. Товщина розклинюючого ножа повинна перевищувати ширину пропилу на 0,5 мм для пил діаметром до 600 мм та на 1-2 мм для пил діаметром більше 600 мм. Забороняється працювати на круглопиляльному верстаті, якщо диск пилки має биття, а також тріщини або зламаний зуб.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертає увагу страхувальників та застрахованих осіб на необхідність суворо додержуватися наведених правил охорони праці під час робіт на деревообробних верстатах з метою недопущення настання нещасних випадків на виробництві.

Завідувач сектору профілактики страхових випадків – страховий експерт з охорони праці Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сергій КОВАЛЬОВ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь