A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Міловський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 14.12.2020 11:51
Кількість переглядів: 500

Фото без описуЗнайомий не радив звертатись за безоплатною вторинною правовою допомогою, бо йому прийшлося платити гроші, коли було потрібно звернутись до суду. Роз’ясніть, будь ласка, в чому тут справа.

Відповідь фахівця:

Правова допомога в системі БПД повністю безоплатна для громадянина. Ваш знайомий, певно, мав на увазі судовий збір. Дійсно, якщо громадянин звертається до суду (у всіх випадках: чи то через платного адвоката, чи шляхом звернення до системи безоплатної правової допомоги), він повинен сплачувати державі певні кошти, розмір яких регулюється Законом України «Про судовий збір». Розмір залежить від виду справи та прив’язаний до розміру «прожиткового мінімуму». Судовий збір сплачується в відділенні банку, а чек надається до суду як доказ про сплату. Але ці кошти є сплатою за роботу суду, а не системи правової допомоги.

Також особа несе всі грошові витрати по своїй справі у вигляді поштових пересилань (марки, конверти), папір, ксерокопіювання, власний проїзд тощо.

Власне послуги фахівця місцевого центру чи бюро, або призначеного адвоката, абсолютно безоплатні у всіх, без виключення, випадках надання правової допомоги, будь то усні, чи письмові правові консультації, складання скарг, звернень, процесуальних документів чи представництво в суді або інших організаціях.

Треба пам’ятати, що безоплатна правова допомога буває первинною та вторинною. Вона повністю безоплатна для всіх, але якщо первинна правова допомога надається всім особам, без виключення, за їх бажанням, то вторинна – також безоплатно, але тільки певним категоріям громадян, зазначеним в статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».  Насамперед, це незахищені верстви населення: малозабезпечені, переселенці та біженці, діти та їх законні представники, особи з інвалідністю, ветерани та учасники АТО/ООС, та деякі інші. Проміж іншого це означає, що громадяни з зазначених категорій мають право на безоплатне представництво своїх інтересів в суді (із залученням адвоката, що співпрацює з системою БПД, чи юриста від системи БПД), якщо така потреба у них з’явиться. Послуги представництва в цьому випадку також повністю безоплатні для громадян. Ці послуги оплачує держава. Навіть, проїзд адвоката до суду є витратою держави, а не клієнта.

У випадку, якщо особі потрібна саме вторинна правова допомога у вигляді представництва в суді або складання процесуального документу до суду, а вона не входить до жодної з зазначених в Законі категорій, надати безоплатну вторинну правову допомогу не є можливим. В такому випадку юрист місцевого центру чи бюро максимально полегшить задачу громадянина в межах можливого для кожної конкретної ситуації:  надасть детальні пояснення про порядок дій, щоб громадянин зміг самостійно вирішити своє питання.

Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутись до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06465) 2-29-49, 099 460 93 68, чи на «гарячу» лінію системи 0800 213 103.

Це безоплатно, оперативно та професійно.

Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь