A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Хочу придбати землю у власність. Чув, що зараз її можна отримати безкоштовно від держави. Чи це так, і як саме це зробити? (із звернення до місцевого центру)

Дата: 21.12.2020 13:42
Кількість переглядів: 979

Фото без описуДійсно, кожен українець, якому виповнилося 18 років, може отримати землю для різних потреб від держави безоплатно. Але, зверніть увагу, безоплатною тут буде сама ділянка, але не весь процес її оформлення. Місце розташування ділянки можна вибрати самостійно на кадастровій карті, загально доступній у мережі Інтернет, чи іншим шляхом. Законодавчих обмежень у виборі місця немає: можна вибрати ділянку, яка ще не зайнята, у будь-якому місці України. Але за кожним цільовим призначенням безоплатно ділянку можна отримати лише один раз, тобто за різними призначеннями сукупно - 6 разів.

Для різних цільових призначень надаються ділянки різної площі.

1. Для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

2. Для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

3. Для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

4. Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):

-  у селах - не більше 0,25 гектара;

-  в селищах - не більше 0,15 гектара;

-  в містах - не більше 0,10 гектара;

5. Для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

6. Для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Не забувайте, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм проводиться один раз по кожному виду використання!
Наприклад, якщо для ведення садівництва отримано ділянку не максимально можливою площею (наприклад, не 0,12, а 0,08 гектара), то вже не можна претендувати на безоплатне отримання решти ділянки (ще 0,04 гектара) для того ж самого цільового призначення (ведення садівництва).

Також треба враховувати, що безоплатною буде сама ділянка, але не всі кроки з її приватизації. Послуги землевпорядної організації, до якої прийдеться звертатись за розробкою проекту, не безкоштовні!

Для того, щоб безкоштовно отримати земельну ділянку, громадянину України необхідно здійснити наступні дії:

КРОК 1

Звернутись до органу, уповноваженого розпоряджатись земельними ділянками державної або комунальної власності, із заявою про безкоштовне надання земельної ділянки у власність (зразки заяв – тут: http://haa.su/2V2/ , наприклад, http://haa.su/2V0/ ) Таким органом щодо земель комунальної власності, переважно розташованими в межах населених пунктів, є відповідна сільська, селищна, міська рада, а щодо земель державної власності, які, як правило, розташовані за межами населених пунктів, є:

- при наданні земельних ділянок для ведення садівництва або особистого селянського господарства;

- Головне управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та

кадастру в області;

-  при наданні земельних ділянок в інших випадках - райдержадміністрація.

До клопотання Ви повинні додати:

викопіювання з кадастрової карти/плану (його можна замовити в районному (міському) управлінні земельних ресурсів) або інші графічні матеріали, на яких слід відзначити бажане місце розташування земельної ділянки. В загальному виді це матеріали, на яких можна ідентифікувати місцезнаходження ділянки, наприклад, знімок екрану з кадастровою картою, на якій виділено потрібну частину.

-  погодження землекористувача (це якщо бажана земельна ділянка  перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства);

-  копію документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорт громадянина України).

У місячний строк за результатами розгляду Вашого звернення, уповноважений орган повинен прийняти рішення про надання Вам дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надати відмову.

Результат: результатом буде «рішення про надання дозволу», чи «рішення про відмову».

Дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки буде прийнято в місячний строк.

Відмова, якщо така буде, повинна бути мотивована. Причиною відмови можуть бути невідповідність місця розташування ділянки до вимог законів, планів населеного пункту, схем землеустрою та інше. У разі відмови, за потреби, можна зробити «запит про надання публічної інформації» щодо конкретно цієї земельної ділянки, про яку відмовлено, і, таким чином, з’ясувати конкретну підставу відмови. Далі можна повторити Крок 1 спочатку вже з іншою ділянкою, яка є вільною на публічній кадастровій карті (потребується інше викопіювання).

Якщо минув місяць, а жодної відповіді немає, то (згідно з ст. 118 ЗК України) Ви маєте право в місячний строк з дня закінчення строку розгляду замовляти виготовлення проекту (крок 2) без «дозволу», але письмово про це повідомити орган, до якого звертались.
 

КРОК 2

Замовити в землевпорядній організації виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Ця послуга платна! Розмір сплати варіюється залежно від конкретного виконавця.

Щоб знайти таку організацію, можна:

-  звернутися до сусідів чи знайомих, які вже оформили документи на землю, і запитати їх, яка організація це робила;

-  звернутися до місцевої ради - як правило, на території сільської чи міської ради працюють кілька землевпорядних організацій;

-  звернутися в районний (міський) відділ (управління) Держгеокадастру України та дізнатися, які організації працюють на території Вашого району або населеного пункту;

-  здійснити пошук в мережі Інтернет.

КРОК 3

Домовтеся із землевпорядною організацією про вартість, терміни виконання робіт і покладіть відповідний договір. Будьте уважні при укладенні договору! Обов’язково прочитайте проект договору, а якщо якісь з його умов Вам незрозумілі – зверніться до юристів (наприклад, до місцевого центру безоплатної правової допомоги чи бюро безоплатної правової допомоги). Зразок «договору» можна завантажити з Земельного порталу України https://zem.ua/docs/doc/typovy_dogovir.doc (або тут: http://haa.su/2Vq/ , його можна доповнювати та уточнювати).
                Зверніть увагу на те, щоб в договорі були вказані конкретні терміни виконання робіт! Термін виконання робіт відповідно до законодавства не може перевищувати 6 місяців.

КРОК 4

Землевпорядна організація повинна виконати геодезичні роботи і розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в строки, встановлені договором. Межи земельної ділянки, при необхідності, повинні бути закріплені межовими знаками встановленого зразка. Проект землеустрою повинен бути складений в паперовій формі та в електронній формі.

Вимагайте від землевпорядної організації надання Вам примірника виготовленої землевпорядної документації в паперовій формі. У разі виникнення спору про межі земельної ділянки в суді, вона буде служити доказом.

КРОК 5

Вам слід звернутися до державного кадастрового реєстратора в територіальному (районному, міському) органі Держгеокадастра України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки (бланк цієї заяви можна завантажити звідси, більше – http://haa.su/2Vr/ ) https://ircnap.com.ua/fileadmin/user_upload/poslugi/Derzhgeokadastr/Бланк_заяви_про_державну_реєстрацію_земельної_ділянки.doc )

До заяви додаються:

Копія документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорта);

Копія документа, що посвідчує повноваження діяти від Вашого імені (договір, довіреність – якщо хтось за довіреністю діє від Вашого імені);

Копія документа про присвоєння податкового номера;

Розроблений та погоджений уповноваженими органами проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в паперовому вигляді та у формі електронного документа (а в разі, якщо за проектом проводилася державна експертиза – також оригінал позитивного висновку цієї експертизи);

Документ, що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки та внесення відомостей до Державного земельного кадастру. 

КРОК 6

Представлена Вами заява протягом 14 днів розглядається державним кадастровим реєстратором територіального органу Держгеокадастра в районі (місті), за результатами чого, в разі, якщо подані документи складені правильно, а межі ділянки не порушують меж вже зареєстрованих ділянок, державний кадастровий реєстратор реєструє Вашу земельну ділянку в державний земельний кадастр і видає Вам Виписку з Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому Кадастрового номера.

КРОК 7

Ви повинні подати в орган, уповноважений розпоряджатися земельною ділянкою, клопотання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

До клопотання Ви повинні додати:

-  примірник узгодженого проекту,

-  виписку з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

КРОК 8

Орган, уповноважений розпоряджатися земельною ділянкою, повинен прийняти рішення про затвердження проекту і звернутися до Реєстраційної служби відповідного підрозділу Міністерства юстиції України місця знаходження земельної ділянки із заявою про державну реєстрацію права власності держави або територіальної громади на земельну ділянку.

КРОК 9

Після здійснення державної реєстрації права власності держави або територіальної громади на земельну ділянку, зазначену орган повинен прийняти рішення про безкоштовну передачу земельної ділянки Вам у власність.

Увага! У рішенні обов'язково повинна бути вказана площа, місце розташування та кадастровий номер земельної ділянки, що зазначена в Виписуванню з Державного земельного кадастру.

КРОК 10

Після отримання рішення про безоплатну передачу Вам у власність земельної ділянки, Ви можете на свій вибір:

  • звернутися за послугами Центру надання адміністративних послуг;

-  подати зазначену заяву через державного кадастрового реєстратора або безпосередньо до управління земельних ресурсів, в якому Ви отримували Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

До заяви додаються:

- заява про державну реєстрацію;

копія документа, що посвідчує особу заявника;

копія реєстраційного номера облікової картки платника податків згідно з Державним реєстром фізичних осіб-платників податків (крім випадків, коли особа через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади і має відмітку у паспорті громадянина України);

документ, що підтверджує внесення плати за надання Витягу з Державного реєстру прав;

документ про сплату державного мита (за винятком випадків, коли особа звільнена від сплати державного мита);

завірена копія рішення про безкоштовну передачу земельної ділянки;

- Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

КРОК 11

Подана заява протягом 14 днів розглядається Державним реєстратором, за результатами чого, в разі, якщо подані документи складені правильно, Вам видається Свідоцтво про право власності на земельну ділянку і Виписка з Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень (в разі, коли заяву подано за Вашим бажанням державним кадастровим реєстратором, зазначені документи Ви отримуєте в нього). З цього часу Ваше право власності на земельну ділянку зареєстровано державою.

У разі виникнення додаткових питань Ви можете звернутися за безоплатною правовою допомогою до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по четвер з 08.00 до 17.00, п’ятницю з 8.00 до 15.45, вихідні: субота, неділя, за адресою: Луганська область, Міловський район,          смт. Мілове, вул. Миру, буд. 37 або за телефонами:

(06465)2-29-49,

098-446-26-91,

099-640-93-68.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь