A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Про запобігання нещасним випадкам через переохолодження

Дата: 24.12.2020 09:34
Кількість переглядів: 840

Фото без описуБіловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області нагадує керівникам підприємств та організацій про  причини виникнення страхових випадків через переохолодження та заходи їх усунення.

Переохолодження - це загальний стан людини, коли на всю поверхню тіла впливає холод, а температура тіла при цьому падає нижче 35° C. Такий стан виникає, коли людина довгий час знаходиться в умовах тривалої дії холоду на весь організм, в результаті чого виникає порушення кровообігу.

Переохолодження може виникнути при наступних обставинах: тривала дія холоду, вітру, підвищеній вологості на людину в тісному або мокрому взутті, в нерухомому положенні; незадовільний загальний стан потерпілого (хвороба, виснаження, алкогольне сп’яніння, крововтрата тощо).

Швидкість і глибина охолодження залежать від: інтенсивності і тривалості дії холодового чинника; стану організму людини; умов, в яких знаходиться працівник. Стійкість організму до охолодження знижується при фізичній втомі людини; переохолодження швидше настає в умовах високої вологості повітря або сильного вітру.

Ступені охолодження:

- легка ступень загального охолодження: температура тіла 35?С, шкірні покрови бліді або помірно синюшні, «гусяча шкіра», лихоманка, рухи тіла в'ялі, мова уповільнена, частота пульсу сповільнюється до 60-66 ударів в хвилину;

- середня ступень загального охолодження: температура тіла 32-29?С, шкірні покрови бліді, холодні на дотик, іноді з мармуровим забарвленням, різка сонливість, пригноблення свідомості, безглуздий погляд, рухи різко ускладнені, частота пульсу  52-32 удари в хвилину, пульс слабкого наповнення, дихання рідкісне;

- важка ступень загального охолодження (відмороження): температура тіла нижче 30°С, свідомість відсутня, судоми, різке підвищення м’язового тонусу, шкірні покриви бліді, синюшні, холодні на дотик, зниження артеріального тиску, дихання рідкісне, поверхневе, переривчасте.

Переохолодження під впливом знижених температур характерно передусім для працівників, які працюють на відкритих майданчиках та у великих приміщеннях. Йдеться передусім про робітників будівельної промисловості, працівників сільського господарства, дорожніх робочих тощо. Під час дії низької температури, сильного вітру, вологого повітря, снігу або дощу працівники можуть не лише переохолодитися, але навіть відморозити певні ділянки тіла.

Керівникам підприємств слід запровадити та дотримуватись наступних запобіжних заходів: застосування допустимих параметрів мікроклімату у виробничих приміщеннях; профілактика вихолодження виробничих приміщень шляхом теплоізоляції підлоги, стін, вікон тощо; облаштування місцевого опалювання на фіксованих місцях; облаштування приміщень для обігріву у великих виробничих приміщеннях і при роботі на відкритому повітрі; застосування засобів індивідуального захисту від холоду(відповідно до вимог галузевих норм: «Типові норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам сільського та водного господарства», затверджені наказом Комітету по нагляду за охороною праці України 10.06.98 № 117 (НПАОП-0.00-3.01-98); «Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам гірничодобувної промисловості», затверджені наказом Державного комітету  України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду 21.08.2008  № 184 (НПАОП-0.00-3.10-08); «Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту для працівників лісового господарства», затверджені наказом Міністерства соціальної політики України 26.02.2018 № 293 (НПАОП-02.0-3.04-18) тощо; організація попередніх і періодичних медичних оглядів осіб, працюючих в умовах дії низьких температур (відповідно до вимог наказу МОЗ України від 21.05.2007 № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України 21.05.2007 № 246). При попередньому медичному огляді слід враховувати перелік протипоказань для роботи в умовах дії холодового чинника.

Послідовність дій при наданні домедичної допомоги постраждалим                          з переохолодженням/відмороженням не медичними працівниками визначає                        Порядок надання домедичної допомоги постраждалим з переохолодженням/відмороженням, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16.06.2014 № 398.

До основних принципів надання домедичної допомоги при загальному охолодженні відносяться: припинення охолодження і швидке зігрівання; відновлення дихання і кровообігу; профілактика і лікування загальних і місцевих ускладнень. Послідовність дій при наданні долікарської допомоги потерпілим від переохолодження/відмороження особами, що не є медичними працівниками, має бути такою: переконатися у відсутності небезпеки; провести огляд потерпілого, визначити наявність свідомості, дихання; викликати бригаду екстреної (швидкій) медичної допомоги; якщо у потерпілого дихання відсутнє, почати проведення серцево-легеневої реанімації; по можливості усунути дію холоду: перемістити потерпілого в тепле приміщення, зняти мокрий одяг. Знімати одяг і роззувати потерпілого слід обережно, без зусиль, щоб не пошкодити уражені ділянки тіла (розрізати взуття і одяг). Якщо постраждалий у свідомості, зігріти його: проводити загальне зігрівання постраждалого. З цією метою слід давати постраждалому безалкогольні гарячі напої, накласти на пошкоджену ділянку чисту пов’язку, забезпечити нерухомість переохолоджених пальців, кистей рук, стоп. Не рекомендується інтенсивне розтирання і масаж відмороженої частини тіла.

Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області попереджає, що переохолодження краще попередити, ніж боротися з його наслідками.

 

 

Страховий експерт з охорони праці сектору профілактики страхових випадків Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Сокирка О.І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь