Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Міловський місцевий центр безоплатної правової допомоги

Дата: 14.04.2021 09:17
Кількість переглядів: 490

Фото без описуПохилого віку переселенка звернулась на прийом до юриста Міловського місцевого центру з життєвою проблемою: торік їй виповнилось шістдесят років, і за законом вона одержала право на пенсію, тому що відпрацювала понад 33 роки, а стажу необхідно мати від 27 років. Але у пенсійному фонді їй погодили лише вісімнадцять, а п’ятнадцять  – відмовили, і стажу не стало вистачати. Її просто на старості залишили без засобів для існування.

Відбулось це тому, що спірні роки стажу у трудовій книжці приходились на підприємство, де до заповнення трудових книжок відносились недостатньо відповідально. Звідки їй,  простій працівниці, було знати, що у трудовій книжці написано правильно, а що – ні? Це повинен знати фахівець – кадровик, діловод, а не швачка.

Але нічого не вдіяти: помилки зроблені десятиріччя тому, а пенсія потрібна зараз. І жінка була змушена шукати довідки, що підтверджували б її стаж на підприємствах за часи тридцять років тому.

З підтверджуючими довідками вона знов звернулась до пенсійного фонду, і знов отримала відмову: довідки, які вона назбирала, пенсійний фонд не прийняв до уваги через те, що вони отримані на тій частині української території, де влада не здійснює свої повноваження.
Де було шукати справедливості? Вона звернулась до центру безоплатної правової допомоги.

Справу клієнтки взяла досвідчений юрист місцевого центру Оксана Чумак. Вона склала позовну заяву до суду, в якій просила визнати відмову відповідача – пенсійного фонду – протиправною, та зобов’язати фонд визнати необхідні роки стажу.

Відповідач заперечував, аргументуючи це недійсністю довідок та наполягав на своєму праві вирішувати такі питання без втручання суду. До того ж відповідач попередив суд, що не має коштів на сплату судового збору, якщо такий йому буде присуджено сплатити.

Луганський окружний адміністративний суд у своєму рішенні керувався схожою практикою та прикладами Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та Міжнародного суду (ООН) у так званих «Намібійських винятках», які стверджували: якщо взагалі не приймати до уваги ніяких документів, виданих на непідконтрольній території, то це поставить людину в ситуацію, коли вона завідомо не може реалізувати своїх прав, що суперечить Конституції України та Конвенції про захист прав людини. Тому спірні довідки було вирішено взяти до уваги, а спірні роки стажу визнати дійсними.

Крім того, суд зазначив, що відповідач порушив конституційні права позивачки на отримання пенсії, и через ці свідомо неправильні дії виникла ця ситуація.  Тому і сплату судового збору суд призначив відповідачеві.

Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутися за юридичною допомогою до Біловодського бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06466) 9-12-78,  
моб. 099 460 93 68, чи на «гарячу» лінію системи 0800 213 103.
Це безоплатно, оперативно та професійно.

Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь