A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Охорона праці під час виконання дорожніх робіт.

Дата: 18.05.2021 13:43
Кількість переглядів: 515

Фото без описуЗ початком весни в Луганській області розпочалися  роботи з ремонту доріг. Під час проведення дорожніх робіт залучають велику кількість техніки та робітників, які працюють на обмеженій території, що може привести до виникнення травмонебезпечних ситуацій. У зв’язку з цим Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області закликає роботодавців та працівників звертати увагу на вимоги безпеки під час виконання дорожніх робіт.

Відповідно до Правил дорожнього руху України, дорожні роботи -  роботи, пов’язані з будівництвом, реконструкцією, ремонтом чи утриманням автомобільної дороги (вулиці), штучних споруд, споруд дорожнього водовідводу, інженерного облаштування, встановленням (ремонтом, заміною) технічних засобів організації дорожнього руху.

Вимоги безпеки при  виконанні дорожніх робіт визначені НПАОП 63.21-1.01-09 «Правила охорони праці під час будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг» .

Перед початком робіт роботодавець повинен огородити ділянки будівництва та ремонту автомобільних доріг (будівельні майданчики) дорожніми знаками відповідно до вимог ДСТУ 4100-2014 «Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила застосування». Не дозволяється завозити устаткування, матеріали та складувати без попереднього встановлення огороджень. Під час технологічних перерв і завершення робочої зміни дорожньо-будівельна техніка повинна залишатися в огородженій зоні. Усі роботи з улаштування будівельного майданчика необхідно проводити відповідно до проектної документації.
Перед зведенням земляного полотна  майбутньої автомобільної дороги необхідно   очистити трасу від пеньків, чагарнику, каменів, дрібної порослі та валунів механізованим, ручним або вибуховим способом.
Проїзди, проходи, вантажно-розвантажувальні майданчики та робочі місця зачищаються від будівельного сміття,  у темний час доби – освітлюються прожекторами, які не повинні засліплювати очі працівників. Для автомобілів і інших транспортних засобів на будівельному майданчику повинна бути встановлена допустима швидкість руху. Матеріали, які завозяться для ремонту дороги, повинні складуватися на майданчиках або на узбіччі. Не дозволяється класти матеріали на укосах насипу та виїмок. 
Під час підвозу та укладки асфальтобітумної суміші працівники повинні дотримуватися наступних вимог безпеки:
 - подавати автомобіль-самоскид на розвантаження тільки по сигналу машиніста асфальтоукладача;
 - перед початком руху автомобіля заднім ходом водій зобов’язаний подати звуковий сигнал;
 - під час розвантаження суміші з автомобіля в бункер працівники повинні перебувати не ближче ніж 1 м. 
Автомобілям-самоскидам дозволяється рухатися у зоні укладання цементобетонної суміші тільки за сигналом приймальника суміші.
Під час укладання бетонної суміші бетоноукладачем із ковзаючими формами сторонні особи повинні перебувати на відстані не менше ніж 5 м від нього. 
Під   час   роботи   асфальтоукладачів   і   котків    не дозволяється:
  • перебувати стороннім особам у зоні їх роботи;
  •  регулювати роботу ущільнюючих механізмів;
  • залишати асфальтоукладачі і котки без нагляду з двигуном,  що працює;
  • ремонтувати шнеки, живильники та інші механізми.
Під час руху асфальтоукладача не дозволяється очищати від суміші крила прийомного бункера. 

 
Для запобігання травмування під час роботи з пневматичним інструментом працівники повинні дотримуватися заходів безпеки:
-  перед застосуванням пневматичний інструмент необхідно відрегулювати; 
- вмикати подачу повітря тільки після того, як пневматичний інструмент установлено в робоче положення;
-  не допускати холостого ходу пневматичного інструменту;
-  не тримати пневматичний  інструмент за шланг або робочу частину;
- у разі появи будь-яких несправностей - припинити роботу та повідомити уповноважену особу. 
Для перенесення гарячого бітуму застосовувати бачки конусоподібної форми, звуженими зверху, які обладнані кришками з запірними пристроями та держаками для перенесення їх двома працівниками. Бачок повинен заповнюватися на 3/4 його об’єму.
Для перевезення асфальтобетонної суміші застосовувати тачки, які обладнані двома ніжками, а для перенесення гарячого асфальту – носилки, які обладнані бортами з трьох боків. 

Роботодавцям забороняється допускати до роботи працівників, які не пройшли навчання, перевірку знань та інструктажі з питань охорони праці, неповнолітніх працівників (молодших 18 років), осіб які не пройшли попередній (під час прийняття на роботу) і періодичний (протягом трудової діяльності) медичні огляди.   

На місці робіт в кожній будівельній бригаді повинна знаходитися аптечка з інструкцією з надання першої медичної допомоги. Всі працюючі повинні бути навчені правилам і прийомам надання першої долікарської медичної допомоги.

У попередженні випадків виробничого травматизму під час виконання дорожніх робіт важливе значення має підвищення особистої та колективної відповідальності за дотримання вимог безпеки праці, тому Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області наголошує на необхідності неухильного додержання роботодавцями та працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

 

 

Страховий експерт з охорони праці сектору профілактики страхових випадків Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області - Сокирка О.І.    

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь