A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Марківська селищна рада разом із ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області закликають: Знищуйте амброзію полинолисту!

Дата: 08.06.2021 15:05
Кількість переглядів: 420

Фото без опису Ця однорічна трав’яниста рослина — карантинний бур’ян, який засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, виноградники, луки, пасовища, полезахисні лісосмуги. А ще — негативно позначається на здоров’ї людей. Станом на 1січня 2021 року в Марківській селищній раді амброзія полинолиста поширена на площі 195,6 га.

        За зовнішніми ознаками амброзія полинолиста нагадує полин звичайний: стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають висоти 10-15 см, на родючих ґрунтах — до 2-2,5 м висоти.
Шкода від масового поширення велика: знижується врожайність культур, погіршується якість кормів, знижується продуктивність. Але найгірше — бур’ян негативно впливає на здоров’я людей. Добре відомо, що пилок амброзії викликає у людей захворювання — амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість
населення.Улюдей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з’являється нежить і сльозотеча, розвивається астма.
         Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані з водними потоками (талими водами навесні). Розповсюдженню бур’яну сприяють вітер, птахи, для яких насіння амброзії є кормом, транспорт (колеса  транспортних засобів). Насіння амброзії може бути занесене з вітчизняним і імпортним насіннєвим і продовольчим зерном, продуктами переробки зерна, із сіном, соломою, силосом, у тому числі й з підстилкою у вантажних автомобілях.
         Комплексна боротьба з амброзією передбачає проведення фітосанітарних заходів: контроль підкарантинної продукції, сертифікація такої продукції, локалізація вогнищ бур’яну, запровадження карантинного режиму, застосування агротехнічних (ліквідаційних) заходів, внесення гербіцидів,  механічне скошування тощо.
        
Механічне скошування рослин амброзії полинолистої до її цвітіння задля знищення — не ефективне. До знищення рослини призводить лише її викорінення, бо після підрізання стебла рослина здатна до швидкого відтворення наземної частини, причому утворює декілька продуктивних стебел. Механічне скошування рослин амброзії полинолистої застосовують після початку ії цвітіння, коли зрізана рослина вже не здатна утворити продуктивні стебла і гине. Поза межами населених пунктів ефективним є застосування гербіцидів.
        На території з карантинним режимом здійснюється комплекс спеціальних карантинних заходів, спрямованих на знищення вогнищ карантинного бур’яну та запобіганню його подальшого розповсюдження (відповідно до ст.10 Закону “Про карантин рослин”). Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх землекористувачів.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь