• інших кулінарних виробів із м’яса (у 3 - х людей, які захворіли);
• овочевих та грибних консервів (у 4 - х людей, які захворіли);
• рибних консервів чи морської соленої/копченої риби (у 5 - и людей, які захворіли).
Ботулізм - це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при попаданні в організм харчових продуктів, що містять мікроб - збудник інфекції.
Найчастіше причиною хвороби є: консервовані продукти домашнього приготування, особливо гриби, консерви риби, в’ялена, копчена, солена та сушена риба, м’ясні консерви, копчені свинячі реберця, ковбаси домашнього приготування та багато інших продуктів. Смертельна небезпека може критися, при недотриманні ветеринарно - санітарних вимог, порушення температурного режиму та товарного сусідства.
Симптоми ботулізму:
Основні симптоми характерні для багатьох харчових отруєнь - частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно - порушується гострота зору, спостерігається двоїння в очах, туман, погано розрізняються предмети. Далі виникає порушення мови та зміна голосу, з'являється м'язова слабкість і сухість у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м'язова слабкість прогресує і настане смерть від паралічу дихальної мускулатури.
При перших же симптомах отруєння необхідно звертатися до лікаря.
На жаль, в Україні існує дефіцит сироватки від цієї хвороби.
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
• в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
• м’ясних та грибних консервів;
• консервів домашнього виробництва;
• якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
• якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.