A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Наявність податкового боргу може обмежити право громадянина на виїзд за кордон

Дата: 08.07.2021 09:30
Кількість переглядів: 251

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Наявність податкового боргу та/або заборгованості з єдиного внеску у фізичних чи юридичних осіб може обмежити право громадянина, фізичної особи – підприємця (керівника юридичної особи) на виїзд за межі України.

З метою забезпечення виконання судового рішення щодо стягнення податкового боргу податкові органи, звертаються до державної виконавчої служби з ініціативою обмеження в судовому порядку у виїзді боржника за кордон.

У відомстві звертають увагу, що положенням п. 5 ст. 6 Закону України від 21.01.1994 № 3857-XII «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» зі змінами та доповненнями встановлено, що громадянину України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, у разі якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів, що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, – до повного виконання зобов’язань.

Це означає, що податковий борг може спровокувати заборону на виїзд тоді, коли документи про його стягнення потрапили до державного виконавця. Підставами для цього є:

судове рішення, що набуло чинності, про стягнення податкового боргу стосовно фізичної особи/ФОП/юридичної особи та його не виконали добровільно;

ФОП/фізична особа не сплатили (посадова особа юридичної особи не здійснили дій для сплати) недоїмку з ЄСВ відповідно до вимоги протягом 10 днів з моменту її отримання.

Оскільки примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу, то умови і порядок виконання судових рішень та інших органів підлягають примусовому виконанню у порядку, визначеному Законом України від 02.06.2016 р. №1404-VIII «Про виконавче провадження».

Цим законом передбачено право державного виконавця, звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника – фізичної особи чи керівника боржника – юридичної особи за межі України.

Питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України вирішується судом за правилами цивільного судочинства та за поданням державного виконавця у зв'язку з ухиленням боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів, що підлягає примусовому виконанню.

Таким чином, громадянину України може бути встановлено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, зокрема:

боржнику – фізичній особі – до виконання зобов’язань за рішенням суду у справах про стягнення сум податкового боргу або недоїмки з єдиного внеску, та за вимогою податкового органу про сплату недоїмки з ЄВ;

керівнику боржника – юридичної особи – до виконання зобов’язань за вимогою податкового органу про сплату недоїмки з єдиного внеску або за рішенням суду щодо стягнення сум недоїмки з ЄВ.

Інформацію про наявність податкової заборгованості можна перевірити в електронному кабінеті платника податків (cabinet.tax.gov.ua).

Головне управління ДПС у Луганській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь