A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Боротьба з амброзією на Марківщині - це справа кожного

Дата: 30.08.2021 13:13
Кількість переглядів: 918

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) – небезпечний для людини і довкілля бур’ян, який має карантинне значення в Україні і набуває дедалі ширшого розповсюдження на території Луганської області.

Географія поширення

Це адвентивна рослина родом із Північної і Центральної Америки. Нині вона поширена в багатьох країнах Європи, Азії, Африки, Північної, Центральної та Південної Америки, а також в Австралії.

В Україні амброзію полинолисту вперше було виявлено у 1914 році на Дніпропетровщині (станція Кудашівка), де німецький  емігрант Крикер вирощував її як лікарську рослину (замінника хіни). Наразі на території України основна маса посівних площ, засмічених амброзією, сконцентрована у центральних та південно-східних областях країни, таких як Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Херсонська.

Зелений агресор

Амброзія полинолиста належить до родини Айстрових. За зовнішнім виглядом нагадує полин звичайний. Стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах за достатнього зволоження і рідкого травостою окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти і мають кореневу систему до 4 м вглиб. Розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості і здатне зберігати життєздатність у грунті до 40 років.

Спостерігаючи за амброзією, можна сказати, що вона справжній «зелений агресор», успішно витісняє і пригнічує як культурні рослини, так і бур’яни. Засмічує все – поля, парки, городи, придорожні ділянки, але особливо полюбляє смітники і пустирі. Надмірно висушує і виснажує грунти. Внаслідок цього урожай сільськогосподарських культур значно знижується – на 30-50%, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть. При засміченні посівів багаторічних трав і однорічних трав, а також луків і пасовищ знижується якість зеленого корму, що заготовлюється (наземна частина рослини дуже гірка і груба).

Пекельна рослина для алергіків

Також амброзію полинолисту можна назвати екологічно небезпечним бур’яном. Адже період цвітіння рослини для частини людей є справжнім «пеклом». Пилок викликає у людей захворювання – амброзійний поліноз або «сінну пропасницю» (спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів), а також алергійний риніт, кон'юнктивіт, бронхіальну астму, мігрень, кропивницю. За даними ВООЗ, по всьому світу від цього виду алергії страждає вже більше 70 млн людей.

Заходи боротьби

Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним із найважливіших завдань усіх землекористувачів.

Власники приватних підприємств, користувачі, балансоутримувачі об’єктів благоустрою зобов’язані знищувати систематично і своєчасно бур’яни. Поза межами населених пунктів громади допускається використання гербіцидів. При цьому скошена амброзія полинолиста у карантинних ділянках має бути подрібнена й утилізована у санітарних ямах. До речі, те ж саме стосується і мешканців сіл громади – за свої приватні прибудинкові території та городи вони мають відповідати самі і вчасно виявляти та знищувати амброзію. Порушення вимог щодо виконання фітосанітарних заходів тягне за собою накладення штрафу (ст.105 КУпАП)

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області закликає землевласників, землекористувачів територіальної громади долучитися до заходів боротьби з амброзією полинолистою на території Марківської селищної ради Луганської області. Дуже важливо знищувати амброзію там, де ви живете, працюєте або навчаєтеся.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь