A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Марківська громада вводить електронну систему «Розумне село»

Дата: 07.09.2021 15:51
Кількість переглядів: 1962

Фото без описуЦифрове майбутнє стає реальністю для однієї з віддалених громад Луганщини – Марківської. Тут розгортається великий проєкт, який полегшить людям взаємодію з органами влади, а керівництву громади дозволить бачити цілісну картину – від демографічної ситуації до земельних питань. Цей досвід згодом має бути використаний всіма громадами області, адже виклики скрізь однакові.

Олександр Бєлокобильський, Z, журналіст

Адміністративна реформа та утворення об’єднаних громад мали на меті поліпшити життя людей. Зменшилися витрати на утримання місцевого самоврядування, громади стали отримувати більше грошей, що ними самі ж можуть розпоряджатися. Водночас постали й виклики, до яких чимало громад виявилися неготовими.

Передусім, це відстані між селами й селищами в межах громад. Коли треба отримати документ за підписом керівників громади, хтось мусить доправити папери до приймальні голови і назад. Особливо проблему відчувають жителі великих за територією громад.

Інша проблема – облік усього, що раніше обліковувалося селищними і сільрадами. Від права власності на житло до земель.

Вирішити весь цей комплекс питань прагне проєкт «Діджиталізація процесів управління – важливий крок у становленні молодої громади», який у Марківці втілюють громадські активісти.

«Розумне село» допоможе надавати послуги

Марківська громада досить велика – майже 1200 квадратних кілометрів. Це лише вдвічі менше площі європейської держави Люксембург, але вдвічі більше «азійського тигра» Сінгапура. У громаді створено дев’ять старостатів – по кількості дореформених селищної і сільських рад. Та тепер всю повноту інформації повинні мати в центрі об’єднаної громади.

«Основне, за що я боролася і що мені, як керівниці Центру надання адміністративних послуг, з цього проєкту потрібно, – це програмний комплекс «Розумне село», – каже керівниця ЦНАПу Єлизавета Сич.

Зараз реєстрація житлових будинків у сільській місцевості, зареєстрованих до червня 1992 року, здійснюється на підставі погосподарського обліку. Його вели по сільських радах у великих паперових томах з кінця 40-х років. Це пожовтілий папір з побляклими записами, який зберігається часто за неналежних умов, багато книг пошкоджені або навіть взагалі втрачені. І це серйозна проблема.

«Люди починають легалізувати право власності, вступають у право спадку, а віднайти потрібну погосподарську книгу часто доволі складно. За допомогою програмного комплексу «Розумне село» ми оцифруємо всі ці книги, занесемо в нашу базу, а самі паперові книги передамо в архів», – розповідає пані Сич.

Вона додає, що цей погосподарський облік наразі ведеться в електронному вигляді в Марківці і у трьох сільрадах, але програма використовується застаріла. Внесені зміни не завжди відображаються. А документи, сформовані програмою, подеколи не відповідають чинному законодавству, тож часто доводиться вручну переробляти створені довідки.

«Програма «Розумне село» – наш майбутній інструмент погосподарського обліку – дозволить вести єдину базу, до якої мають доступ з віддалених робочих місць. До того ж вона дасть можливість змінювати зразки, форми довідок, коли змінюється законодавство, штампи та інше. А видача довідок займатиме не більше п’яти хвилин», – каже керівниця ЦНАПу.

Перевести всі погосподарські книги в електронний вигляд – це, звісно, завдання не на один місяць, та головне – інструмент буде, і він обов’язково запрацює.

Ключовий інструмент для управління громадою

«Перші кроки в реалізації концепції «Smart-громада», де основою стає «Розумне село», були зроблені ще минулоріч. Усі новостворені старостати було з’єднано в єдину захищену комп’ютерну мережу, на базі технологій – VPN (Virtual Private Network). Тоді були створені й віддалені робочі місця представників ЦНАПів у старостатах», – розповідає Микола Сопільник, один з ініціаторів проєкту «Діджиталізація процесів управління – важливий крок у становленні молодої громади».

«Для вирішення питань цифрової трансформації громади, ми відчували потребу в єдиному програмному комплексі, і навіть думали замовити розробку його самостійно. Але на практиці, його реалізація, виявилася дуже дорогою. Після вивчення пропозицій національного ринку програмних продуктів, було вирішено зупинитися на програмному комплексі «Розумне село» (Smart Village) – розробленого компанією «Смарт Ай Ті» із Чернівців. Її досить успішно використовують громади західної України», – каже Микола Сопільник.

Зручність для мешканців громади – велике діло. Та чи не головне інше. «Розумне село» робить управління громадою ефективнішим. Адже в цій програмі керівництво громади зможе побачити цілісну картину поточного стану справ, полегшить повсякденну роботу працівників громади та її виконавчих комітетів.

Єдина багаторівнева електронна інформаційна система, дозволить, в першу чергу, вести реєстр територіальної громади з місцями реєстрації громадян. Бачення демографічної ситуації – це розуміння скільки жителів якого віку наявні у громаді (відповідно – виявлення потреби в садочках, школах, лікарях).

Програмний комплекс стане ідеальним інструментом для громади з ведення погосподарської книги, статистичного обліку землі, нерухомості, транспорту, свійських тварин і худоби у відповідності до норм законодавства України.

У подальшому її використання стане основою створення єдиного електронного «кабінету мешканця», через який курівництво громади зможе «спілкуватися» зі своїми громадянами. На одному електронному ресурсі буде можливість замовити більшість послуг, що надає громада або її комунальні установи, записатися в електронну чергу до спеціалістів чи отримати консультацію. А також, отримувати платіжні документи, бачити стан податкових розрахунків та комунальні послуги.

Наразі, найголовніше для людей – «Розумне село» дозволить отримувати більшість документів взагалі без поїздок до центру громади. Адже у кожному зі старостатів є віддалене робоче місце представника ЦНАПу, і нововведення дозволить отримувати ті ж послуги безпосередньо на місці.

Людям допоможуть опанувати цифрові технології

«Наша мрія – налагодити електронний документообіг, завдяки якому з найвіддаленішого старостату документи на підпис голові ТГ чи заступникам потраплятимуть миттєво», – каже заступниця голови громади Галина Худик.

Пані Худик підкреслює необхідність власних статистичних даних:

«Розробляли Стратегію розвитку соціальних послуг, соціальний паспорт громади робили – доводилося збирати дані по крупицях в різних відомствах: лікарні, ЦНАПи, РАЦС, Старобільська районна адміністрація… Коли запрацює «Розумне село», вся ця інформація стане доступною всім, хто її потребує: управлінню соцзахисту, службі у справах дітей тощо».

Чи готові люди до кроку в цифрову еру? На думку Галини Худик, десь 50 на 50. Але керівництво громади працює над цим. Ефективність і потужність сучасного підходу вже багато хто побачив. Громада отримала мобільний ЦНАП, який регулярно виїжджає у віддалені села, і люди можуть швидко вирішувати власні питання. Сучасні смартфони є в багатьох, тож залишилося навчити ними послуговуватися для отримання адмінпослуг.

«Ми таку роботу ведемо. Нам допомагають і старости, і соціальні працівники. Роздрукували буклети з інструкціями, як користуватися особистим кабінетом на сайті ЦНАПу. Сподіваємось, що вже скоро мешканки та мешканці громади отримають якомога більше переваг від впровадженого проєкту», – розповідає заступниця голови громади.

Мобільний ЦНАП надає послуги у віддалених селах і показує людям потужність цифрових технологій

Проєкт реалізує ГО «Марківська районна організація «Місцевий розвиток» за організаційної підтримки ГО «Взаємодія-Плюс» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Проєкт співфінансується Марківською селищною радою.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь