A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Встановлення факту нагородження на тимчасово окупованій території

Дата: 17.09.2021 14:41
Кількість переглядів: 777

Фото без описуУ нас запитали: «в 2018 році в мене народилася донька. Факт народження був зареєстрований на окупованій території в м. Луганськ. Як отримати свідоцтво про народження доньки встановленого зразка?»

Роз’яснення надав юрист Біловодського бюро безоплатної правової допомоги Віталій Зайцев:

Для цього Вам доведеться звертатися до суду з заявою про встановлення факту народження дитини, оскільки питання встановлення юридичного факту вирішуються виключно судом ( це зазначено у ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України).

Наразі будь-який акт (рішення, документ), виданий органами з непідконтрольної території, є недійсним і не створює правових наслідків (це зазначено у 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»).

Таким чином, у разі Вашого звернення до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану на території України з заявою про видачу свідоцтва про народження дитини, Вам буде відмовлено у реєстрації народження дитини. Але таке звернення є необхідним, тому що для подання заяви до суду необхідна письмова відмова від органу ДРАЦС.

Далі, заява до суду може бути подана як батьками, так і родичами, їх представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду, незалежно від місця проживання заявника (це регулює ч. 1 ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України).

При цьому Ви, як позивач, звільняєтесь від сплати судового збору під час розгляду позову в усіх судових інстанціях (у відповідності до п. 21 ч. 1 с. 5 Закону України «Про судовий збір»).

Розглядаючи справи про встановлення факту народження, суд перевірятиме наступні документи та докази:

    висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про відмову у видачі свідоцтва про народження (та сама відмова);

    документи на підтвердження місця проживання особи;

    повноваження особи для звернення до суду з зазначеною заявою та участі в суді;

    докази, які достовірно підтверджують факт народження особи у певний час;

    медичні довідки;

    пояснення заявника/ів та покази свідків (у разі необхідності), які підтверджують факт народження;

    можливо, якісь інші докази, які містять інформацію про обставини, що мають значення для справи.

Справи про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України повинні розглядатись невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

У рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи та її батьків (ч. 3 ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України). З цим рішенням потрібно звертатись до відділу ДРАЦС для реєстрації.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, підлягає негайному виконанню.

Звернення щодо реєстрації народження дитини можливе до будь-якого органу ДРАЦС на території України. Звернутися можуть як обидва батьки дитини, так і один з них, або родич, який був заявником в суді. До заяви має бути доданий оригінал рішення суду, який був виданий судом. Орган ДРАЦС має видати свідоцтво про народження в той самий або на наступний день після звернення.

Отже, коли Ви отримаєте відмову у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, для складання відповідної заяви до суду Ви можете звернутись до фахівців з права (юриста, адвоката тощо) – наприклад, до найближчого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи до бюро правової допомоги. Їх адреси можна дізнатись на сайті https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/ Потрібно вибрати свій регіон, далі – «показати місцеві центри», натиснути на найближчий для Вас та перейти на вкладнику «Контакти», на якій буде адреса місцевого центру. Там же будуть адреси бюро (підрозділи центру), що може виявитись навіть ще ближче до Вас.

З додатковими питаннями рекомендуємо звертатись до юристів Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефонами

— у Біловодському бюро: (06466) 9-12-78,

— у Станично-Луганському бюро: (06472) 2-14-54

— та у Міловському МЦ: (06465) 2-29-49, 099 640 9368 та 098 446 2691.

Це безоплатно, оперативно та професійно.

Всі послуги наших юристів є безкоштовними, їх оплачує держава.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь