A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Аліменти на повнолітню дитину

Дата: 18.10.2021 10:16
Кількість переглядів: 721

У нас спитали: «Синові, який зі мною проживає, виповнилося 18 років. Чи маю я право стягувати й далі аліменти на нього з колишнього чоловіка?» Відповідає юрист Біловодського бюро безоплатної правової допомоги Віталій Зайцев:

Ви маєте таке право до 23-річчя дитини, якщо вона продовжує своє навчання (незалежно від форми навчання) і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги, за умови, що ваш колишній чоловік може надавати матеріальну допомогу – тобто він отримує заробітну плату (пенсію, стипендію) та не залежно від того, чи не перевищує сума стягнення половину заробітної плати, та чи стягуються вже аліменти на іншу дитину. Розмір сплати не може бути менше ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Розмір стягнення можна визначити двома способами:
1. за домовленістю з платником;
2. у судовому порядку.

Домовленість з платником має бути укладена письмово, у нотаріуса. Якщо вдасться дійти згоди, та суму сплати визначено в твердому розмірі, треба також передбачити розмір індексації. Якщо після згоди платник аліментів не виконує свої обов’язки за договором, то потрібно звертатись за виконавчим написом до нотаріуса, а з цим написом – до державної виконавчої служби (ДВС).

За неможливістю домовитись особисто, стягнення відбувається у судовому порядку. Право звернутись до суду має також і Ваша дитина. Для цього складається позовна заява – Вами, чи фахівцем (наприклад, юристом бюро безоплатної правової допомоги). У разі звернення до бюро Ви можете визначитись, чи Вам потрібна тільки первинна правова допомога (юрист лише консультує Вас, і далі Ви займаєтесь своєю справою цілком самостійно), чи це буде вторинна правова допомога (представництво – вашу справу в суді за Вас буде захищати юрист бюро безоплатної правової допомоги). Для безоплатної первинної правової допомоги (консультації) не потрібно майже ніяких документів та немає ніяких обмежень.

Далі буде алгоритм дій, однаковий для будь-якого звернення до бюро за безоплатною вторинною правовою допомогою з метою залучення юриста як представника по вашій справі в суді. Безоплатна вторинна правова допомога надається тільки окремим категоріям населення (малозабезпечені, ВПО, учасники АТО, особи з інвалідністю, діти та інші, зазначені у Законі про БПД). Такий порядок звернення до Бюро є дійсним не тільки для стягнення аліментів, а і в інших різноманітних адміністративних і цивільних справах, як то майнові, земельні, сімейні, спадкові, пенсійні і т. і.

Отже, в бюро потрібно написати «Звернення», до якого обов’язково додати:
1. паспорт чи інший документ посвідчення особи та ідентифікаційний код;
2. довідку про отримання соціальної допомоги (її беруть в у відділі соцзахисту населення);
3. для малозабезпечених - відомості про доходи та податки за останні 6 місяців. Інші пільгові категорії надають інші довідки (наприклад, для внутрішньо переміщених осіб це буде довідка ВПО). Які саме документи потрібні – дуже просто з’ясувати, зателефонувавши до бюро.
Цей перелік документів буде  підтвердженням вашої належності до пільгової категорії осіб, яким за законом вторинна правова допомога (представництво ваших інтересів в суді) надається безоплатно.

Юрист визначить ваше право на безоплатну вторинну правову допомогу, після чого потрібно надати йому решту документів вже безпосередньо по Вашій справі:
1. копію паспорта і коду позивача;
2. копія паспорта і коду дитини;
3. копія паспорта і коду відповідача (юрист також може порадити, як бути у випадку, якщо відповідач не хоче їх надавати);
4. копія свідоцтва про розірвання шлюбу (чи подібний документ);
4. копія свідоцтва про народження спільної дитини;
6. довідка з навчального закладу про перебування дитини на навчанні;
7. довідка про доходи відповідача (за можливості).

Суд врахує надані матеріали та винесе «рішення» по справі, за яким аліменти на дитину мають бути стягнені від дня надання позову. Кошти за минулий час теж можуть бути присуджені, якщо позивач надасть суду докази про те, що він намагався одержати аліменти раніше, але відповідач ухилявся від сплати. Таким чином можна стягнути аліменти за минулий час не більше, як за десять років. З «рішенням» суду потрібно звертатись до державної виконавчої служби (ДВС), чи до приватного виконавця і далі діяти за їх інструкціями.

За додатковими роз’ясненнями звертайтесь безпосередньо до юриста бюро чи  місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги особисто, або за телефонами:

(06466) 9-18-78 – Біловодське бюро;
(06472) 2-14-54 – Станично-Луганське бюро;
(06465) 2-29-49 – Міловський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також діє безкоштовна «гаряча» лінія системи БПД: 0-800-213-103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь