A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Чужий борг

Дата: 17.11.2021 08:30
Кількість переглядів: 306

Фото без описуСтаренькій жінці зателефонували колектори і стали вимагати повернення онлайн-кредиту, якого вона точно не брала. Який там ще онлайн-кредит, коли вона в комп'ютер чи смартфон ніколи не заглядала? Але ситуацію треба було вирішувати, і жінка звернулася до безоплатної правової допомоги. Юристи #БПД  розповіли алгоритм дій в таких випадках.

Якщо клієнтка не може займатись своєю справою самостійно, то потрібно мати від неї відповідну нотаріальну довіреність (або рішення суду про недієздатність тощо).  У разі, якщо заявниця належить до вразливих категорій населення, перелічених у Законі про безоплатну правову допомогу, інтереси клієнтки може також захищати юрист системи БПД.

Спочатку потрібно з'ясувати, в якій саме організації взято кредит і яку суму вимагають повернути. Зазвичай онлайн-кредитування здійснюють мікрофінансові організації (МФО). До організації потрібно звернутись та отримати повну інформацію про договір: номер і дату його укладення, суму та інше. Треба вимагати завірену копію договору. Є й інший спосіб отримати ці відомості – на сайті «Українського бюро кредитних історій» (https://www.ubki.ua). Там можна також дізнатись, хто ще цікавився кредитною історією клієнта.  Якщо заявниця не укладала ніяких договорів, про це слід повідомити МФО (до повідомлення бажано додати докази чи підтвердження) та вимагати скасування неправомірно нарахованої заборгованості.

Далі треба звернутись до правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення – шахрайства. Це треба для фіксування факту вчинення правопорушення щодо потерпілої та внесення відомостей про них до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Також можна повідомити Департамент кіберполіції Національної безпеки України.

Далі треба звернутись до Національного банку України зі скаргою про укладання сторонньою особою договору онлайн-кредиту на ім'я потерпілої з використанням підроблених документів. Це буде підставою для проведення перевірки і вимоги пояснень від мікрофінансової організації.

Обов’язково потрібно попередити заявницю: якщо мікрофінансова організація передала колекторській компанії права вимагати борг, ніхто без дозволу заявниці не має права заходити до її житла (це кримінальне правопорушення, передбачене статтею 162 Кримінального кодексу України – порушення недоторканості житла), забирати будь-які речі (частина третя статті 186 Кримінального кодексу України – грабіж, поєднаний з проникненням у житло), примушувати сплатити заборгованість (стаття 355 Кримінального кодексу України – примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань) тощо. Також бажано записувати всі розмови з колекторами та обов’язково зберігати всі документи з вимогами, що надходять на адресу потерпілої.

Наступний та головний крок – це подання позовної заяви до суду від імені потерпілої про визнання недійсним кредитного договору.

Коли за рішенням суду кредитний договір буде визнано недійсним, треба звернутись в Бюро кредитних історій з вимогою вилучити запис про незаконний кредит з кредитної історії потерпілої.  (за матеріалами Охтирського місцевого центру з надання БВПД)

Якщо порядок дій не є вичерпно зрозумілим, Ви завжди можете звернутись до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06465) 2-29-49,  чи на «гарячу» лінію системи 0800 213 103.

Це безоплатно, оперативно та професійно.

Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь