A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Домашнє насильство - потворне явище нашого часу

Дата: 15.12.2021 08:55
Кількість переглядів: 1004

Фото без описуЗа даними соціологічних досліджень, у 2021 році приблизно кілька мільйонів українців зіткнулись з жорстоким поводженням у сім’ї. Але ще гіршим є те, що проблема, попри своєї поширеності, замовчується. На керівній нараді Міловської ОТГ, за даними відділення поліції № 2 Старобільського РУП ГУНП в Луганській області, кількість звернень по факту домашнього насильства від постраждалих до поліції з початку року становила 53 заяви (за 10 місяців) – це тільки ті постраждалі, що наважилися написати заяву; фактична кількість постраждалих значно більша. Доповідач також зазначив, що значну кількість звернень згодом було скасовано самими заявниками.

Зі слів представника первинної медичної допомоги нерідкими є випадки, коли під час огляду жінок медичні працівники відзначають наявність синців – неформально пацієнтки зізнаються про їх походження. Він також розповів про випадок, коли синці були виявлені у дитини та зазначив, що медики, як посадові особи, мають обов’язково повідомляти про таке поліцію та службу у справах дітей.

Ці прояви свідчать про наявність фізичного насильства, але ж існують й інші – психологічне, економічне, сексуальне, які виявити чи не важче.

Представник Старобільського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Луганській області у своїй лекції для осіб, що знаходяться на обліку, розповів, що найбільше проявів насильства відбувається по відношенню до жінок та дітей у неблагополучних сім’ях та сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах і мають нестабільне матеріальне становище. Адже саме такі постраждалі є найбільш незахищеною категорією осіб.

Разом з цим, до Міловського місцевого центру за безоплатною правовою допомогою не надходило жодного звернення з боку  постраждалих від домашнього насильства. Можливо, це є ознаками необізнаності постраждалих про свої права та небажанням їх відстоювати, чи недовіри до державних органів, або свідчить про страх ще більше погіршити своє становище. Але насильство – це кримінальний злочин, а кривдник має відповідати за свій злочин. В залежності від його тяжкості, правопорушник може бути притягнутий до громадських робіт, бути заарештованим, чи обмеженим (або навіть позбавленим) волі, і якщо не протистояти йому, він і надалі буде відчувати свою безкарність.

Не всі жертви домашнього насильства ознайомлені з можливостями щодо кривдників: існують такі заходи, як терміновий заборонний припис, який змушує правопорушника (старше 18 років) терміново залишити житло з постраждалим на строк до 10 діб (навіть, якщо це його власність), або обмежувальний припис, що виносить суд у разі, якщо попередні заходи щодо припинення насильства не дали результату (обмежується можливість правопорушника спілкуватись, дзвонити, наближатись до постраждалого на час від 1 до 6 місяців).

Попри широку правопросвітницьку кампанію, значний відсоток людей й досі не обізнаний про те, що за Законом України постраждалі від домашнього чи ґендерно зумовленого насильства є окремою категорією осіб, що мають безумовне право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо звернуться за нею до системи #БПД.
Це означає, що будь хто, постраждалий від домашнього насильства, може скористатись послугами юриста чи адвоката безоплатно, за рахунок держави – наприклад, якщо має намір судитись із кривдником, і суд найймовірніше стане на сторону постраждалої сторони.

Якщо Ви вважаєте свої права порушеними, звертайтесь до Міловського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.
Ми допоможемо Вам відстояти ваші права. Телефонуйте:

Міловський місцевий центр – (06465) 2-29-49, 099 640 9368 та 098 4462691;
Біловодське бюро – (06466) 9-12-78 та Станиця Луганська – (06472) 2-14-54.
Це безоплатно та професійно. Всі послуги юриста оплачує держава!

Статистика та дослідження: http://haa.su/5MN/
Посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства: http://haa.su/5MO/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь