A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Як бути, коли помер годувальник?

Дата: 15.12.2021 08:59
Кількість переглядів: 1124

Помер  чоловік  – що робити літній жінці? Сумна подія, та треба якось жити далі, налагоджувати самотній побут. Але це справді проблема, тому що на її «мінімалку» сьогодні неможна зробити взагалі нічого: саме чоловік забезпечував сім’ю матеріально, бо мав пенсію, значно більшу ніж вона, непрацездатна переселенка.

У зв’язку з втратою годувальника жінка звернулася до пенсійного фонду для переходу на його пенсію, бо мала на це право, однак їй відмовили: вона не надала документа встановленої форми про перебуванні на утриманні у померлого. Їй не залишалося нічого, як шукати справедливості в суді.

Переселенці є окремою категорією громадян, що мають безумовне право на безоплатне представництво інтересів в суді, якщо звернуться до системи безоплатної правової допомоги. В Міловському місцевому центрі з надання БВПД справою заявниці зайнявся головний юрист центру Сергій Бабанін.

Відповідач – представник пенсійного фонду – просив суд відмовити заявниці: вона мешкала не разом з померлим (на що вказували надані до фонду документи), а відтак, його пенсія не була для неї основним джерелом існування. А якщо проживали не разом, то чоловік не міг забезпечувати дружину – отакою була логіка відповідача.

Подружня пара дійсно знаходилася на обліку як внутрішньо переміщені особи, маючи тимчасову реєстрацію за однією адресою в Міловому. Але адреси  постійної реєстрації у них в паспортах відрізнялись, хоча й були в одному населеному пункті – Довжанську. До того ж чоловік помер не за місцем тимчасової реєстрації,  а у себе вдома, в Довжанську, що відображено у свідоцтві про смерть. Про цю розбіжність й говорив відповідач.

Міловський районний суд, що розглядав справу, виніс свій вердикт:  за Законом (ст. 2 ЗУ) жителям України гарантується свобода пересування та вільний вибір місця проживання, тому реєстрація заявниці та її чоловіка за різними адресами не означає, що вони не вели сумісного господарства та не мали спільного сімейного бюджету. Тому й відмовляти на підставі, яку зазначав відповідач, не можна.

Якщо Ви вважаєте свої права порушеними, звертайтесь за правовою допомогою на «гарячу лінію» системи правової допомоги – 0 800 213 103, або у Міловський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефонами:

— у Біловодському бюро: (06466) 9-12-78,

— у Станично-Луганському бюро: (06472) 2-14-54

— у Міловському МЦ: (06465) 2-29-49, 099 640 9368 та 098 446 2691.

Це безоплатно, оперативно та професійно.

Всі послуги наших юристів є безкоштовними, їх оплачує держава.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь