Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Оплата праці у вихідні та святкові дні

Дата: 21.01.2022 15:44
Кількість переглядів: 632

Фото без описуУ нас запитали: «які дні ми святкуватимемо наступного року? Як оплачуватиметься робота в ці дні?»

Роз’яснює юрист Біловодського бюро безоплатної правової допомоги Віталій Зайцев:

На даний час Законом в Україні встановлено певний перелік святкових та неробочих днів:

  • 1 січня – Новий рік;
  • 7 січня і 25 грудня – Різдво Христове;
  • 8 березня – Міжнародний жіночий день;
  • 1 травня – День праці;
  • 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • 28 червня – День Конституції України;
  • 24 серпня – День незалежності України;
  • 14 жовтня – День захисників і захисниць України;
  • один день (неділя) – Пасха (Великдень);
  • один день (неділя) – Трійця.

За поданням релігійних громад інших (неправославних) конфесій, зареєстрованих в Україні, керівництво підприємств, установ, організацій надає особам, які сповідують відповідні релігії, до трьох днів відпочинку протягом року для святкування їх великих свят з відпрацюванням за ці дні.

При визначенні тривалості щорічних відпусток або додаткових відпусток святкові та неробочі дні не враховують, а всі вихідні дні, незалежно від режиму та графіку роботи, включають до розрахунку календарних днів цих відпусток.

Також існує поняття неробочий день – день, в який працівник не зобов’язаний працювати без попередньої згоди з керівництвом установи, організації або підприємства. До неробочих днів відносяться усі офіційні свята, а також великі свята інших (не православних) релігійних конфесій зареєстрованих в Україні.

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна бути не менш як сорок дві години.

Які ж дні є святковими або неробочими?

            Святкові або неробочі дні встановлюються виключно законодавством України. Якщо святковий або неробочий день, збігається з вихідним днем, то вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого дня. Ця норма закріплена в ч.3 ст. 67 КЗпПУ.

Залучення працівників до роботи у вихідні та неробочі дні

У відповідності до ст. 71 КЗпПУ робота у вихідні дні забороняється. Але існують окремі випадки, коли залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається. Відбувається це лише з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством і в частині другій цієї статті.

Залучення працівників до роботи у вихідні дозволяється виключно у наступних випадках:

  • для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;
  • для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
  •  для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;
  •  для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення;

Залучення працівників для роботи у вихідні дні провадиться обов’язково за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу, у якому обов’язково зазначається вид компенсації за виконувану роботу. У наказі також зазначають працівника (працівників), бригади, ділянки, відділи тощо, які працюватимуть у вихідні або неробочі дні. Зазначу, що якщо роботу працівника у святковий або неробочій день визначено графіком змінності, то окремого наказу щодо залучення працівника до роботи в цей день не потрібно.

Оплата праці за роботу в святкові та неробочі дні

Робота, виконувана працівником у вихідний день, може компенсуватися за згодою сторін у грошовій формі у подвійному розмірі, або наданням працівнику іншого дня відпочинку. Тому, якщо працівник працював у свій вихідний день, у нього є вибір, або взяти відгул або отримати оплату праці в подвійному розмірі. Оплата праці за роботу у вихідний день обчислюється за правилами, визначеними в ст. 107 КЗпПУ, як і робота у святкові або неробочі дні, а саме:

  • відрядникам – за подвійними відрядними розцінками;
  • працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, – у розмірі подвійної годинної або денної ставки;
  • працівникам, які одержують місячний оклад, – у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

У разі, якщо залучення до роботи працівників у вихідні дні, які є загальними вихідними днями (субота та неділя) або визначені графіком роботи, та за згодою сторін працівником обрано компенсацію іншим днем відпочинку, то робота у вихідний день оплачується в одинарному розмірі, а відгул не оплачується.

Якщо виникають додаткові питання, звертайтесь за роз’ясненням до Міловського, Біловодського чи Станично-Луганського бюро правової допомоги. Це безоплатно та зручно. Телефони бюро для звернень:
(06465) 2-29-49, (06466) 9-12-78 та (06472) 2-14-54.
Загальна безкоштовна «гаряча» лінія системи
#БПД – 0 800 213 103. 
Докладніше про систему безоплатної правової допомоги можна дізнатись тут:
https://linktr.ee/legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь