A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Оплата праці у вихідні та святкові дні

Дата: 21.01.2022 15:44
Кількість переглядів: 604

У нас запитали: «які дні ми святкуватимемо наступного року? Як оплачуватиметься робота в ці дні?»

Роз’яснює юрист Біловодського бюро безоплатної правової допомоги Віталій Зайцев:

На даний час Законом в Україні встановлено певний перелік святкових та неробочих днів:

  • 1 січня – Новий рік;
  • 7 січня і 25 грудня – Різдво Христове;
  • 8 березня – Міжнародний жіночий день;
  • 1 травня – День праці;
  • 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • 28 червня – День Конституції України;
  • 24 серпня – День незалежності України;
  • 14 жовтня – День захисників і захисниць України;
  • один день (неділя) – Пасха (Великдень);
  • один день (неділя) – Трійця.

За поданням релігійних громад інших (неправославних) конфесій, зареєстрованих в Україні, керівництво підприємств, установ, організацій надає особам, які сповідують відповідні релігії, до трьох днів відпочинку протягом року для святкування їх великих свят з відпрацюванням за ці дні.

При визначенні тривалості щорічних відпусток або додаткових відпусток святкові та неробочі дні не враховують, а всі вихідні дні, незалежно від режиму та графіку роботи, включають до розрахунку календарних днів цих відпусток.

Також існує поняття неробочий день – день, в який працівник не зобов’язаний працювати без попередньої згоди з керівництвом установи, організації або підприємства. До неробочих днів відносяться усі офіційні свята, а також великі свята інших (не православних) релігійних конфесій зареєстрованих в Україні.

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна бути не менш як сорок дві години.

Які ж дні є святковими або неробочими?

            Святкові або неробочі дні встановлюються виключно законодавством України. Якщо святковий або неробочий день, збігається з вихідним днем, то вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого дня. Ця норма закріплена в ч.3 ст. 67 КЗпПУ.

Залучення працівників до роботи у вихідні та неробочі дні

У відповідності до ст. 71 КЗпПУ робота у вихідні дні забороняється. Але існують окремі випадки, коли залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається. Відбувається це лише з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством і в частині другій цієї статті.

Залучення працівників до роботи у вихідні дозволяється виключно у наступних випадках:

  • для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;
  • для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
  •  для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;
  •  для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення;

Залучення працівників для роботи у вихідні дні провадиться обов’язково за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу, у якому обов’язково зазначається вид компенсації за виконувану роботу. У наказі також зазначають працівника (працівників), бригади, ділянки, відділи тощо, які працюватимуть у вихідні або неробочі дні. Зазначу, що якщо роботу працівника у святковий або неробочій день визначено графіком змінності, то окремого наказу щодо залучення працівника до роботи в цей день не потрібно.

Оплата праці за роботу в святкові та неробочі дні

Робота, виконувана працівником у вихідний день, може компенсуватися за згодою сторін у грошовій формі у подвійному розмірі, або наданням працівнику іншого дня відпочинку. Тому, якщо працівник працював у свій вихідний день, у нього є вибір, або взяти відгул або отримати оплату праці в подвійному розмірі. Оплата праці за роботу у вихідний день обчислюється за правилами, визначеними в ст. 107 КЗпПУ, як і робота у святкові або неробочі дні, а саме:

  • відрядникам – за подвійними відрядними розцінками;
  • працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, – у розмірі подвійної годинної або денної ставки;
  • працівникам, які одержують місячний оклад, – у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

У разі, якщо залучення до роботи працівників у вихідні дні, які є загальними вихідними днями (субота та неділя) або визначені графіком роботи, та за згодою сторін працівником обрано компенсацію іншим днем відпочинку, то робота у вихідний день оплачується в одинарному розмірі, а відгул не оплачується.

Якщо виникають додаткові питання, звертайтесь за роз’ясненням до Міловського, Біловодського чи Станично-Луганського бюро правової допомоги. Це безоплатно та зручно. Телефони бюро для звернень:
(06465) 2-29-49, (06466) 9-12-78 та (06472) 2-14-54.
Загальна безкоштовна «гаряча» лінія системи
#БПД – 0 800 213 103. 
Докладніше про систему безоплатної правової допомоги можна дізнатись тут:
https://linktr.ee/legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь