A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Звільнили та недоплатили, учасник АТО судиться

Дата: 21.01.2022 15:45
Кількість переглядів: 681

Фото без описуСправи про стягнення заборгованості по заробітній платі є звичайними у практиці місцевого центру, зокрема це справи військовослужбовців, з якими не розрахувались при звільненні. Невідомо, на що сподіваються у таких випадках відповідні підрозділи військових частин, коли не доплачують службовцям, але не всі звільнені миряться з таким.

Службовець (зі статусом учасника бойових дій), звільнений за досягненням віку перебування на військовій службі, не отримав компенсацію за невикористану додаткову соціальну відпустку загалом 42 дні. Через кілька років він узнав, що так не повинно бути, та звернувся до місцевого центру, і досвідчена юристка центру Оксана Чумак склала позовну заяву про повний розрахунок (компенсацію відпусток за кілька років, індексації, середній заробіток за час затримки у два з половиною роки, та – за окремою вимогою позивача – стягнення моральної шкоди).
Сума позову «набігла» понад 400 тисяч!

Не дивно, що представник військової частини заперечував проти такої велетенської суми! Окремим протестом було визнання моральної шкоди, бо звільнений ніяк не обґрунтував розрахунок своїх моральних страждань. І взагалі-то, стверджував відповідач, якщо службовець не звертався за часи служби з рапортом про надання відпустки, то і право на компенсацію втратив.

Але Луганський окружний адміністративний суд, що розглядав справу, з ним не погодився: норма Закону (№2011-ХІІ ст. 10(1), п. 14 абз. 3), не є правом роботодавця щось нараховувати, чи ні, а навпаки, вона є обов’язком – нарахувати й сплатити. Тому до сплати безперечно належить вся сума заборгованості з індексацією (а це становить приблизно 80 тис. грн).

Керуючись правовою позицією Верховного Суду в аналогічній справі 825/325/16, суд вирішив, що вимагати компенсацію за всі два з половиною роки, що пройшли після звільнення, розміром більше, ніж заборгованість на день звільнення не є справедливим та співмірним. До того ж, стягнення коштів передбачалося з бюджетної організації, тому затребувану суму за цей період суд зменшив до 13 тис. грн., а у частині компенсування моральної шкоди позивач і насправді не надав доказів в обґрунтування своїх моральних страждань, тому цю вимогу суд вирішив залишити без задоволення.

(справа у Реєстрі судових рішень:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/101599670)

***

Для вирішення спірних правових ситуацій та питань радимо звертатись до системи безоплатної правової допомоги. «Гаряча» лінія системи #БПД0 800 213 103.
Дізнайтеся більше про безоплатну правову допомогу – https://linktr.ee/legalaid.gov.ua,  
чи одразу телефонуйте до Міловського місцевого центру: (06465) 2-29-49.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь