A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Інспектор поліції зупинив водія скутеру та наклав на нього штраф 3400 грн. за керування без водійських прав. Здавалося б, що тут такого? Але, як то кажуть, є нюанс.

Дата: 18.02.2022 13:39
Кількість переглядів: 2370

Фото без описуЧоловік, якого зупинили, стверджував, що він не їхав, а котив пішки свій несправний мопед по узбіччі до ремонтної майстерні. Невдовзі він був зупинений інспектором поліції, який, не надавши ні своїх документів, ані повідомивши причини зупинки, став вимагати права на керування відповідної категорії та права на власність, а потім затримав «правопорушника» на годину для складання постанови про правопорушення. При цьому затриманому не було надано час для підготовки звернення за правовою допомогою та не було роз’яснено права – ні до складання протоколу, ні після накладання адмін. стягнення. Інспектор також не повідомив затриманого, чи вівся відеозапис зупинки, а на прохання зафіксувати заперечення до протоколу, відмовив. До постанови не було додано посилання на докази, з якими затриманого і не ознайомлювали.

Затриманий був переселенцем, тому мав право на безоплатну правову допомогу, за якою і звернувся до Міловського місцевого центру: надав підтверджуючі документи, і далі просто чекав, поки юрист місцевого центру відстоював його інтереси.

Головний юрист Міловського бюро Сергій Бабанін підготував позов до суду про скасування постанови, а Міловський районний суд розглянув обставини справи.

Відповідач – інспектор поліції – надав до суду відзив, у якому стверджував, що водій не тільки не надав документів (і це було зафіксовано на нагрудну відеокамеру), а ще і порушив правила, бо  їхав без шолому. Крім того, водію було роз’яснено його права і порядок оскарження, а заперечень і клопотань про перенесення розгляду справи (для отримання правової допомоги) від нього не було.  До відзиву інспектор додав відеозапис.

Але в матеріалах справи, які розглядав Міловський районний суд, взагалі не було відомостей про застосування відеотехніки! Відеодиск із записом був, але інших обов’язкових відміток (зокрема – про засіб відеозапису)  у постанові про правопорушення не було – такий запис не може вважатись доказом по справі. Отже, немає чим довести, що затриманий саме їхав, а не вів свій скутер, тому й факт правопорушення виявляється під сумнівом, а за Конституцією всі сумніви щодо вини особи тлумачаться на її користь. Виходячи з цього, Міловський районний суд скасував штраф, а судовий збір було стягнуто з управління національної поліції.

Якщо Ви вважаєте свої права порушеними, звертайтесь за безоплатною правовою допомогою. Докладніше про неї можна дізнатись тут: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua, чи відразу телефонувати до місцевого центру: (06465) 2-29-49.

Посилання на справу у реєстрі судових рішень: https://reyestr.court.gov.ua/Review/101787451 (справа № 418/4316/21)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь