A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Марківщина історична. Вознесенська церква

Дата: 18.04.2023 14:16
Кількість переглядів: 1075

ПФото без описуродовження онлайн екскурсії пам’ятками архітектури Марківщини з нагоди Міжнародного дня пам’яток та визначних місць від відділу культури, національностей, релігій та туризму Марківської селищної ради.

За твердженнями старожилів села Просяного, давню історію має Вознесенська церква, побудована орієнтовно 1781 року. Один із найпомітніших архієреїв 19 століття, чернігівський архієпископ Філарет (Гумілевський), подаючи перелік храмів Харківської єпархії Старобільського округу у другому томі «Історико-статистичного опису Харківської єпархії», згадує і Вознесенський храм, але датований 1848 роком.

Зважаючи на дані архівних фондів, детальний опис споруди храму, декору будівлі та огляд долі споруди у різні часи подає дослідниця Оксана Кондратьєва. Вона позиціонує Вознесенську церкву невідомою пам’яткою архітектури і монументального мистецтва: «Двоповерховий кам’яний п’ятиглавий храм, з’єднаний з триярусною дзвіницею. Особливе значення в декорі храмового інтер’єру відіграють настінні розписи другої половини 19 століття».

За радянських часів церкву спіткала доля численних храмів: органи влади закрили церкву і передали будівлю колгоспу під зерносховище.

У післявоєнні роки в храмі знаходився склад паливно-мастильних матеріалів.

Станом на кінець 2021 року будівля церкви, її зовнішній та внутрішній декор перебували у незадовільному стані. Постійне намокання, зміна температурного режиму зумовили поверхневу деструкцію більшої частини іконографії, біообростання, втрату окремих частин настінного живопису.

Споруда Вознесенського храму разом із малодослідженим інтер’єром, величним монументальним живописом вимагає значно глибшого і ґрунтовнішого іконографічного, архітектурного дослідження. Роботу над цим розпочато відділом (до повномасштабного вторгнення) у співпраці із профільними науковцями з метою визначення значущості споруди та можливості внесення її до Переліку об’єктів культурної спадщини за категорією монументального мистецтва з подальшим занесенням до Державного реєстру нерухомих пам’яток України місцевого значення.

Ця велична споруда, яка береже вікову пам’ять про історію Марківського краю, зараз на межі зникнення. Дай, Боже, і їй, і нашому народові вистояти. Й щоб передзвін церковних дзвонів лунав далеко над українським степом. Не набат. Благовіст.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь