A A A K K K
для людей із порушенням зору
Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

В українському орнаменті – побажання миру для Марківщини

Дата: 18.05.2023 12:09
Кількість переглядів: 949

Фото без описуВ День вишиванки представники вільної марківської громади долучились до збереження давніх народних традицій створення та носіння етнічних вишитих українських речей. Для цього зібралися в Координаційному центрі Марківської селищної військової адміністрації в Києві.

На нерозривності минулого та майбутнього, що є одним з сенсів нашого життя, наголошував начальник Марківської СВА Олександр Череватий.

З традиціями Дня вишиванки познайомила в.о. завідуючої бібліотеки імені М. Дубова Оксана Салманова. На притаманних Луганщині рисах вишитого коду нації зупинилася начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Ольга Стрижаченко.

Відомо, що вишивки нашого регіону мають переважно рослинні орнаменти. Особливістю луганських витворів є поліхромні орнаменти, виконані хрестиком, грубою ниткою, завдяки чому створюється враження рельєфності. Здавна у нас вишивали хрестиком та гладдю.

Як свідчать архівні матеріали, у другій половині ХІХ століття на Слобожанщині, зокрема в Старобільському повіті, був жіночий монастир, який мав великий дохід від «... виготовлення черницями різ для церков та вишивання золотом і сріблом...».

Елементи вишиванки обов’язково були присутні і на різноманітних українських оберегах. Для прикладу організаторка заходу показала виготовлену з марківськими дітками ляльку-круп’яничку, в одязі якої теж простежується український орнамент.

У Марківській громаді клубом за інтересами з вишивки опікувалась народна майстриня Луганщини пані Ірина.

Вишитий одяг останнім часом набув неймовірної популярності як серед дорослих, так і серед дітей. Адже для кожного з нас вишиванка є символом духовності, тим, що надихає і об’єднує.

В якості підтвердження сказаного – демонстрація добірки архівних відео з найрізноманітніших мистецьких заходів Марківської громади. І знайомство з авторською піснею поетеси Ольги Стрижаченко як нагадування про те, що де б марківчан не закинула доля, завжди є стежки, які повернуть нас додому.

А ще учасники заходу залюбки попрацювали в творчій майстерні і на згадку про цей день виготовили колоритне намисто із тканини. Марківщина неповторна. Пам’ятаймо про це завжди і всюди!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь