Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Форум «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція»

Дата: 09.06.2023 15:15
Кількість переглядів: 928

Фото без опису

8 червня поточного року в Mercure Kyiv Congress у Києві відбувся форум «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція» за участі Міністерства освіти і науки України, народних депутатів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Мінвідновлення та Мінреінтеграції, Освітнього омбудсмена України, Посольства Швейцарії в Україні.

В заході взяли участь голова Луганської обласної державної адміністрації Артем ЛИСОГОР, начальників військових адміністрацій населених пунктів та освітян Луганської області. Марківщину представляли начальник СВА Олександр ЧЕРЕВАТИЙ та начальник відділу освіту Марківської селищної ради Олена МІРОШНІЧЕНКО.

Під час відкриття форуму Артем ЛИСОГОР зазначив, що Луганщина – єдина область України, яка в умовах фактично повної окупації території, значної внутрішньої міграції та еміграції населення, суттєвих інфраструктурних й кадрових втрат забезпечила функціонування системи освіти області, заклади якої продовжують надавати послуги жителям області в дистанційному режимі.

Він подякував Швейцарсько-українському проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» за експертний супровід розробки «Стратегії відновлення та розвитку освіти Луганської області» та відповідних місцевих стратегій, а також за сприяння у підвищенні професійних компетентностей керівників територій у сфері управління освітою.

Айлін ХОФШТЕТТЕР, заступниця директора програми розвитку Посольства Швейцарії в Україні, яка долучилась до дискусії, підкреслила: «Освіта – питання майбутнього. Проєкт DECIDE від початку війни надавав допомогу саме навчальним закладам Луганської області. Руйнування системи освіти шокують, тому ми будемо підтримувати її відновлення в усіх 26 громадах. Освіта – це засіб згуртованості суспільства. Тому дуже важливо зберегти людський потенціал».

Пропозиції Артема Лисогора щодо запровадження державної підтримки для освітян підтримав і заступник Міністра освіти і науки України Андрій СТАШКІВ. Він закликав до активного формування кадрового резерву педпрацівників та повідомив, що цього року заплановано отримання 40 000 ноутбуків та планшетів для організації дистанційного навчання, тож проблему буде вирішено.

Фото без опису

До обговорення питань відновлення освіти на деокупованих територіях, забезпечення права дітей на якісну та доступну освіту в умовах війни в рамках форуму долучились також Сергій БАБАК – голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, народні депутати України і експерти проєкту DECIDE.

Також під час заходу Марія ДРОБОТ, експертка Проєкту DECIDE, презентувала стратегію відновлення та розвитку сфери освіти Луганської області на період 2023-2027 років, спрямовану на подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України та тимчасової окупації окремих районів Луганської області з 2014 року. Стратегія включає антикризові цілі на період дії воєнного стану та антикризові цілі після деокупації регіону.

Юрій СТЕЦЮК, директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, зазначив, що дорожня карта відновлення освіти Луганщини після деокупації враховує два сценарії: повернення контролю за частиною території та відновлення у межах адміністративних кордонів включно із Луганськом.

На першому етапі планується провести обстеження майнових комплексів закладів освіти та залежно від їх стану сформувати потребу для відновлення матеріально-технічної бази. Визначити оптимальну їх кількість та забезпечити транспортування і безпеку учасників освітнього процесу. Створити кадровий резерв педагогічних і адміністративних працівників для роботи в закладах освіти на деокупованих територіях.

Мотивувати вчителів планують пільгами соціально-побутових питань. На другому етапі, за умови повного звільнення Луганської області, планується розробити типові адаптаційні освітні програми щодо переходу на навчання українською мовою у закладах освіти, окупованих з 2014 року.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь