Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

Потрійне свято марківчан

Дата: 28.09.2023 12:27
Кількість переглядів: 191

За кілька днів жовтень. Цей місяць для марківчан щедрий на святкові дати. У мирні жовтні ми збирали врожаї, гуртувалися на площі в центрі селища, або на стадіоні чи біля Фото без описуставка й відзначали низку святкових дат.

          Війна внесла жорстокі корективи в ці традиції. Й сьогодні представники марківської громади, котрі тимчасово мешкають на Київщині, забралися далеко від дому – в приміщенні Координаційного центру Марківської СВА. Привід – вшанувати героїв в переддень захисників і захисниць України, привітати рідне селище з 333-ю річницею та підбити підсумки роботи селищної військової адміністрації за рік, що минув, з нагоди річниці її утворення.

День захисників і захисниць – передусім свято тих, завдяки кому ми втримуємо незалежність, маємо змогу жити – працювати, творити, виховувати дітей. Це свято – ще одна можливість подякувати за захист Силам оборони України. Наша вдячність – не щось абстрактне і безособове, адже в багатьох з нас є рідні, друзі, колеги, котрі служать у Силах оборони.

Ми повинні забезпечувати нашій армії міцний тил – кожен у свій спосіб, але з максимальною самовіддачею, так, щоб це посилювало наших оборонців і наближало перемогу.

Своїми героїзмом, відвагою та самовідданістю нинішні захисники і захисниці завоювали найвищий рівень довіри в українців серед державних та суспільних інститутів. Війна формує та гартує українську націю. Своїм героїзмом ми змінюємо власне життя і світ довкола. Боремося за свободу та незалежність, національну гідність.

Віримо, що нинішні захисники та захисниці здобудуть перемогу. Шлях до неї, на превеликий жаль, супроводжується болючим втратами. Учасники заходу вшанували пам’ять полеглих воїнів Марківщини і всієї держави хвилиною мовчання.

Вперше цю дату ми відзначаємо 1 жовтня. Зміни в календарі відбулися у звʼязку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. Адже це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці.

Ще одна важлива для представників нашої громади дата – річниця утворення Марківської СВА. Указом Президента України від 23 вересня 2022 року №665/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Луганській області» утворено Марківські селищну військову адміністрацію Старобільського району Луганської області. Це був рік важкої і плідної роботи.

Підсумок прожитого року підбив начальник Марківської СВА Олександр Череватий. Він розповів про результати докладених зусиль, які свідчать: марківчани практичними справами наближають омріяну перемогу. Вони активно готуються до відновлення території після її деокупації.

Члени нашої громади знають, що на Покрову також відзначають день селища. На превеликий жаль, зараз ми фізично не можемо бути дотичними до рідного селища. Тому учасники заходу застосували свою уяву. В цьому їм допомогли організатори – відділ культури, національностей, релігій та туризму Марківської селищної ради. Вони влаштували онлайн подорож на рідну землю, використавши архівні фото й відео. Відеострічка під назвою «Із ювілеєм, Марківко» сколихнула пам’ять і серця глядачів.

Мріємо, прагнемо і докладаємо максимальних зусиль, забезпечуючи надійний тил нашим захисникам, аби повернутися додому. Нехай це станеться якомога швидше!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь