Марківська селищна військова адміністрація
Старобільського району Луганської області

#ГЕРОЇСЕРЕДНАС

Дата: 21.11.2023 10:08
Кількість переглядів: 176

Фото без опису

Їхати неможливо залишатися

 

Де в цьому реченні має бути кома, марківчанин Максим Щербак вирішив всупереч проханню матусі: не їдь… Як залишатися, коли в рідній Марківці окупанти, а за плечами трирічний досвід участі в АТО в складі 53-ї окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха?

Закрити вдома, не пустити – такі думки пронеслися в голові Оксани Уварової, коли перехопила погляд сина. Але уявила, як він потайки покине домівку і вона навіть не обійме його на прощання. З важким серцем зібрала тормозок, речі. Пішов шукати своїх.

В захопленій з першого дня повномасштабного вторгнення ворогом Марківці якийсь час працював український Інтернет. Так-сяк спілкувалися з вільною Україною.

Мама Максима, Оксана Юріївна, разом з молодшою донькою Діаною не могла виїхати з окупації – паспорт дівчини залишився в навчальному закладі у Сєвєродонецьку, де вже йшли запеклі бої. Загарбники погрожували їй строком за втрачений документ. Ледве вдалося вирішити проблемне питання.

 

«Привіт». А у відповідь – тиша

 

Рідним військових, як нікому, знайомий той негласний шифр. Пишеш чоловіку, батькові, брату, сину: «привіт». Чекаєш. Чим більше часу минає, тим тривожніше стає на серці.

В суботу, 18 червня 2022 року, увечері мама з сином перекинулися словечком. У неділю вранці на неньчин «привіт» дзвеніла холодна тиша…

 

«Мамо, тату, ось я тут, біля Максимки»…

 

На відео з домашнього архіву Оксани Юріївни – Алея Слави на кладовищі в Харкові.  Жінка зняла його для своїх батьків, аби подивилися, де спочиває їхній онук.

В засвіти Героя проводжали побратими. До свого любого хлопчика мама з донькою приїхали значно пізніше. Наш земляк поліг смертю хоробрих в селі Граковому на Харківщині.

Молодшого сержанта Максима Щербака нагороджено медаллю «Захиснику Вітчизни». Його відзначено орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Посмертно. Навіки Герою буде 29…

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь